Zonsverduistering, maansverduistering en halvemaan.

Zonsverduistering, maansverduistering en halvemaan.

We hebben hier uitgebeeld hoe het kan dat de maan iedere dag een ander schijnsel geeft.  De maan geeft niet van zichzelf licht, de enige elementen die dat doen in ons heelal zijn sterren. In ons planetenstelsel is dat alleen de zon. Dat we andere planeten kunnen zien, komt door dat de zon er op schijnt en wij dit zien als een oplichtende planeet.

Zonsverduistering: Bij een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde in. Op een heel klein stukje aard wordt dan het zonlicht tegengehouden door de maan.

Maansverduistering: Bij een maansverduistering staat de maan achter de aarde, en wel vrij precies in lijn, dit gebeurt niet zo vaak, wel zie je dan vaak een rode gloed om de maan, dit wordt veroorzaakt door de atmosfeer van de aarde, die het zonlicht niet mooi doorlaat. Een volledige maansverduistering is vaak maar heel even en ook niet overal even goed zichtbaar.  De lijn waarin de maan om de aarde draait is niet altijd de zelfde, bij een volle maan  staat de maan ook achter de aarde maar dan hoger of lager.  Het gebeurt gemiddeld iets meer dan 2 maal per jaar. Wij kunnen dit vanaf Nederland ongeveer een keer per jaar zien. De overige keren zien wij een volle maan.

Halvemaan: De maan draait in ongeveer een maand om onze aarde.  Dat we geen maan zie is omdat in die nachten de maan aan de andere kant van de aarde staat. De maan draait om de aarde en doordat de zon maar de helft van de maan verlicht zien we een halvemaan als de maan “naast” de aarde staat, de andere helft kunnen we soms wel zien, maar is donker. Dit is zowel links als rechts van de aarde, de maan draait om de aarde, als de maan voor de zon langs draait en dan weer tevoorschijn komt noemen we dat nieuwe maan.