Doktersspullen in de etalage

Het is een wat bijzonder gezicht; al die tangen en andere doktersgereedschappen in de etalage van de oudheidkamer. Komt nog bij, we hebben in Visvliet bij mijn weten nooit een dokterspraktijk gehad. Wel hebben we hier een gepensioneerde dokter wonen. Toch heeft dit weer een andere geschiedenis. Toen de dokterspraktijk van dr. van Leeuwen in Grijpskerk in 2010 samen ging met de praktijk van dr. Rademaker, heeft dr. van Leeuwen een groot deel van zijn oude gereedschap aan het archief geschonken. Nu voor een ieder zichtbaar.

Of dokter van Leeuwen ook met alle spullen gewerkt heeft, is ons niet bekend. Wel is het een bijzondere verzameling. De etalage is samen met dr. Venema ingericht; voormalig dokter, in wat nu de praktijk van dr. Rademaker is.

Ook heeft dr. Venema er wat spullen van zichzelf staan. Dan blijkt maar weer dat de tijd niet stil staat. De spullen van dr. Venema zijn aanzienlijk moderner dan het merendeel van de instrumenten.

Voor in de etalage liggen tandjes, die liggen er niet zomaar. De voorste rij tangen werden in vroeger tijden gebruikt door een huisarts als er iets met het gebit was. Gebitsonderhoud zoals wij het kennen, was er in vroegere tijden niet. Tanden werden getrokken door de huisarts.

Ook ligt er nog een tongspatel, wat ze tegenwoordig met een houtje doen, deden ze vroeger met een roestvrijstalen strip met gaten. Deze werd uiteraard na elk gebruik gereinigd. Zo liggen er vele bijzondere attributen. Teveel om ze allemaal te noemen, maar zeker even een blik in de etalage waard. Op elk van de meeste instrumenten staat een nummer, op het raam van de etalage hangt van elk genummerd exemplaar de benaming. Mocht u ze nader willen bekijken, ook dat kan, de oudheidkamer is elke laatste zaterdag van de maand open.