Verslag van Stembureau 108

Gemeenteraadsverkiezingen van 21-11-2018

Brrrr, een koude ochtend in november, om half 6 gaat de eerste wekker, nog even liggen wachten op de tweede of er direct uit? Verslapen is geen optie, de gemeenteraadsverkiezingen voor de heringedeelde gemeente Westerkwartier vandaag, dat is geen moment om te verzaken. Gauw scheren en onder de douche, een slok jus d’orange en op weg naar het gemeentehuis van Zuidhorn. Hoe vaak zou ik deze rit al gemaakt hebben afgelopen jaren? Bijna negen jaar in de gemeenteraad en een flink aantal stembureauzittingen in ruim 15 jaar… Toch bijzonder dat het hier eindigt. 28 jaar na de gemeentelijke herindeling van Grijpskerk een nieuwe herindeling met Leek, Grootegast en Marum. En niet te vergeten Middag, het deel van het Middag-Humsterland dat in 1990 per vergissing bij Winsum werd ingedeeld. Een deel van het Westerkwartier dat al die jaren dezelfde taal spreekt en op ons deel van het Groningerland gericht is, mag nu weer worden opgenomen in deze herindeling. Al was het alleen daarom…

Pieterzijl is nog in diepe rust en Grijpskerk is nog donker als ik er langsrijd, Niezijl is deels afgesloten en de bewegwijzering vertraagt het verkeer. De oude hervormde kerk staat er verlaten bij. Het gas gaat er weer op. De vroege vogels op de N355 zijn een stuk vlotter dan de latere chauffeurs 😉 Noordhorn komt in zicht. De wieken van de molen Fortuna zijn alweer sfeervol verlicht. Net op tijd een nieuw gevlucht gekregen, mooi dat deze gemeente daar de centen voor had. Hopen dat het straks zo blijft in de nieuwe gemeente. Zou iedereen wel weten hoe belangrijk deze verkiezingen zijn, ik vraag het me af als ik de parkeerplaats van het gemeentehuis opdraai. Een duidelijk zwangere ambtenaar wijst mij de stembenodigdheden aan. Keurig voorbereid en zelfs voorzien van een steekkar. Die weiger ik maar ze is resoluut, die gaat mee.

Als ik bij het Bartolshûs aankom zijn de andere stembureauleden gearriveerd. Jan Gutman loopt routineus met de inrichting van het stembureau en Johanna Marinus is al bezig met de tafels en stoelen. Om even voor half acht is zoals altijd onze Joost de eerste stemmer, vlot gevolgd door Janny. De stembureauleden kijken elkaar aan en hopen dat het de hele dag zo doorgaat. Maar dat is ijdele hoop. Met moeite halen we de 10% om half twaalf…

De lunch wordt geserveerd door de Auberge, een beetje afleiding. We horen dat er elders toch een betere opkomst is. Dat geeft weer hoop om toch de 50% te halen. We zijn het er over eens dat er in de laatste uren vaak nog een flinke opkomst is in Visvliet. In de tussentijd spotten we toch leuke wetenswaardigheden. Zo zien we de oudste kiezer van Visvliet ter stemming verschijnen en vlot daarna de één na oudste. Kou of lichamelijke ongemakken trotserend, gedecideerd op het stemlokaal af, mooi hoor, kunnen wij een voorbeeld aan nemen!

En dan natuurlijk de rookies! We hebben er 2, nou ja 3 eigenlijk. Tessa Gutman is de eerste nieuweling. Met flair volbrengt ze haar eerste stemming. Later op de dag zien we Joachim Boog. Technisch gezien is het niet zijn eerste uitgebrachte stem. Vanuit het buitenland stuurde hij per post een volmacht op voor het referendum begin dit jaar. Dus vandaag voor het eerst zelf de stembusgang gemaakt. Maar dan, onze Sem Wiersema. Die ging niet alleen voor het eerst stemmen maar kreeg ook nog eens een volmacht mee! Kijk, dat is nog eens een democratische vuurdoop!

De dag wordt weer aangenaam onderbroken door een maaltijd van de Auberge. Het is tegen zessen en traditiegetrouw komt Visvliet heulemaal los! In korte tijd schieten we, via de bijna voltallige familie Dijkstra naar exact 50%. Vanuit visvliet toch een duidelijke stem richting het westerkwartier.

Na het eten zet het toch nog flink door. Alles wat we tekort kwamen in de ochtend maken de Visvlieters ‘s avonds goed. Om half negen hebben we al 57% opkomst. Dat is toch meer dan we dachten. Stiekem hopen we op 60% maar helaas gaan we dat net niet halen. We eindigen op 59,55%.

Het tellen gaat vlot en voor we het weten is onze voorzitter op weg naar Leek om de uitslag in te leveren en te laten controleren. Het ging weer mooi, hopelijk gaan de volgende verkiezingen net zo soepel. Dat betreft dan de Provinciale verkiezingen en de Waterschappen Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslan.

Hartelijke groet vanuit Stembureau 108