Cabaretavond rond dorpsvisie

 

Rond een uur of elf waren de heren Arno van der Heyden en Pjotr Wiese al in het dorp om een ronde door ons dorp te maken. Het zou een soort van cabaret worden waarin Visvliet centraal stond.

Ze werden ontvangen in het Heirhuys, waar ook de eerste ontmoeting met inwoners plaatsvond. Zeker Gert en ook Nittert wisten nog veel over Visvliet van vroeger te vertellen. Zo nu en dan kwam daar de opmerking bij: “Dit moet je vanavond niet vertellen hoor.” De lunch werd ook in het Heirhuys genuttigd, een broodje Heirhuys. Na de lunch liepen we een rondje door het dorp om zo wat inspiratie op te doen. We begonnen in de oudheidkamer en dat was voor Arno zeker een grote inspiratiebron. Ze werden rondgeleid door Nittert en Johanna. Nadat eerst de bezienswaardigheden waren bekeken, werd ook nog even het Archief uitgeplozen. Pjotr kwam met de vraag of er ook iets bekend was over Anouschka de Wolf, wat een oude vlam van hem bleek te zijn. Natuurlijk was er wat over Anouschka te vinden. Eén greep door Johanna in de kast en daar vond ze een krantenknipsel. Arno heeft ook een rol binnen Visvliet gehad; hij heeft eenmalig de plaatselijke toneelvereniging geregisseerd. Zou hier ook wat over te vinden zijn? Wederom deed Johanna een greep in de kast en daar waren de knipsels. Helaas stond zijn naam niet vermeld in het stuk maar toch, het was er wel. Al met al werd er op deze manier veel inspiratie opgedaan voor de avond. De ronde door het dorp werd vervolgd langs de objecten van de Droomtocht, beginnend bij de zon- en maansverduistering en halvemaan, via het Wiskundigraadsel naar de stapstenen en toen richting de social sofa. Langs deze route kwamen ze de hekken tegen van Theun, wat ook weer inspiratie gaf. Zeker het hek met daarin de lelijke eend of eigenlijk de 2CV verwerkt, trok zijn aandacht. Arno is ook wild van de 2CV. Er lagen nog wat onderdelen op zolder; of hij die ook even mocht bewonderen. Uiteraard werden daar ook weer foto’s van genomen, zodat hij die ’s avonds kon gebruiken. Ze liepen door naar de social Sofa en ook de zonnewijzer werd aangedaan. Tijdens deze toch werden de heren begeleid door Theo en Theun. Na de route van de droomtocht vervolgden de heren hun weg door het dorp. Zo kwamen ze terecht bij Harm en Albertha. Het “Blauwe schaap” trok zeker hun aandacht, maar Albertha had wel wat beters om het over te hebben, namelijk over de schapen met lammetjes. Uiteraard werd hier ook uitgebreid bij stilgestaan tijdens voorstelling. KxA werd ook aangedaan, waar de heren hebben genoten van een kopje koffie.  Ook hebben de heren meerdere dorpsgenoten gesproken om zo inspiratie op te doen voor de avond. De heren hebben gedineerd bij Ursula thuis, waar ze een heerlijke maaltijd hebben genuttigd.
De zaal ging rond half acht open en het Plaatselijk Belangde kon de eerste gasten al voor half acht verwelkomen. Het druppelde geleidelijk aan mooi binnen. De kantine stroomde langzaam vol en uiteindelijk moesten er stoelen bijgezet worden om alle gasten een zitplaats te verschaffen. 

Na een inleiding door Theun, was het woord aan Arno. Een gedeelte van de voorstelling hebben we hierboven al verklapt, maar een ding is zeker –  het was een geweldige avond. Met zo’n vijftig andere dorpsgenoten hebben wij als Plaatselijk Belang genoten van deze avond.
Deze avond is mogelijk gemaakt door Plaatselijk Belang Visvliet, Stichting Groninger dorpen, Arno v/d Heyden, Pjotr Wiese en Bas Mulder.
Foto’s: Pjotr Wiese www.pjotrWiese.nl