Eise Eisinga Droomtocht Visvliet Winnaar Kern met Pit 2018

zaterdag 19 januari 2019 stond de Stichting Eise Eisinga klaar om hun presentatie te doen tijdens de eindronde 2019 en start 2019 van Kern met Pit in de Fraeylemaborg in Slochteren. Kern met Pit is een onderdeel van de Nederlandse Heide Maatschappij. Er werd begonnen met een lunch, na de lunch is er een kennismaking met de nieuwe projecten van 2019. Hierna was het aan de winnaar van vorig jaar, de groente- en fruitkar uit Vriesschloo, die ook landelijk winnaar is geworden om te vertellen hoe het hun is vergaan. Daarna is het aan de oude projecten om te laten zien wat ze hebben waargemaakt.
Voor de provincie Groningen waren er vier van de zes projecten geselecteerd om het predicaat kern met pit te krijgen.
De Droomtocht in Visvliet met de zonsverduistering, maansverduistering en halvemaan en het met het wiskundige raadsel. Rottum met een speurtocht naar het verleden van Rottum. Ons Slochteren met het samen brengen van activiteiten in het kader van ontmoeten om één digitale plek. Kleurrijk Vriescheloo met het verfraaien en markeren van de oversteekplaatsen van een educatieve wandelroute voor kinderen.
Alle vier partijen hebben het predicaat kern met pit gekregen. In de Frealemaborg mochten alle partijen een presentatie doen. Samen met de stemmen die iedereen kon doen op de website van kern met pit kwam hier dan een winnaar uit. Uiteraard doet iedereen dat op zijn eigen manier. De meesten doen een verslag van wat ze hebben gedaan in de meeste gevallen met ondersteuning van foto’s of een filmpje. De Stichting  Eise Eisinga Visvliet had er voor gekozen om het d.m.v. een toneelstukje te doen. Het voorwoord voor dit toneel stukje werd gedaan door een van de twee projectbegeleiders Trees Feldbrugge. Op toneel waande het bestuur zich in Benidorm in 2035 de droomtocht zou dan twintig jaar bestaan . Hier kwamen de “oud” bestuursleden weer bij elkaar om nog even te meimeren over vroeger tijden. Ook dit werd ondersteund met foto’s.

Na elke presentatie mocht de jury hun oordeel geven deze jury bestond uit Cunera Selm (RTV Noord), Adriaan Hoogendoorn (Burgemeester midden Groningen)  en Drewes Wildeman Eigenaar Landgoed de Camping. de jury beoordeelde het toneelstukje positief. “als je in 2035 nog zo goed samen kunt werken dat je samen op vakantie gaat dan moet het binnen het bestuur zeker goed zitten”. De Jury ging zich beraden en kwam na een kwartiertje terug om uitslag te doen. Cunera deed het voorwoord, iedereen werd geprezen in zijn of haar presentatie. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn mocht het verlossende woord geven, maar wist de spanning er goed in te houden. Hij besloot met de woorden, laat een ieder zijn droom waar maken, de Droomtocht in Visvliet heeft gewonnen.

Dit leverde de stichting naast de €1000,00 nog eens €1500,00 op en niet te vergeten een extra muurschild met “winnaar Kern met Pit 2018”.
Na de uitslag kon er nog even worden nagepraat met een hapje en een drankje. De gemeentes van de dorpen worden ook uitgenodigd, vanuit het Westerkwartier was hier onze nieuwe wethouder Hielke Westra aanwezig, zeker even een fotomomentje waard. De droomtocht in Visvliet kan zich voorbereiden op het volgende evenement, ze gaan nu de strijd aan met de andere deelnemers van andere provincies. Dit zal zijn op 30 maart in Amersfoort. Vanaf begin maart moet er ook dan weer gestemd worden. Hoe en wat verder is nog niet bekend, maar we houden u zeker op de hoogte.