Timmermansgereedschap in de Etalage.

In de etalage van de oudheidskamer liggen antieke timmermansgereedschappen. Als iemand die veel met bomen werkt – ik ben klimmend arborist (boomverzorger) – heb ik natuurlijk veel met hout. Ik produceer er heel wat van met mijn dagelijkse snoei- en rooiwerk. En daarom heb ik ook een zekere fascinatie voor de gereedschappen die voor de bewerking ervan worden gebruikt. Of wèrden gebruikt in de tijd dat elektriciteit nog niet veel werd toegepast voor lawaaiige koolborstelmotoren. Soms, als een elektrisch of gem otoriseerd stuk gereedschap defect is, grijp ik er wel eens naar en ga over op het noeste handwerk.  Bijvoorbeeld met zo’n handboor. Het geeft een verrassend gevoel om een scherpe boor met sierlijk draaiende armbewegingen door geurend hout te zien gaan. Ook de blokschaaf is zo’n stuk gereedschap dat lekker in de hand ligt en waarmee je prachtige houtkrullen produceert. Een wereld van verschil als je hem vergelijkt met zo’n krijsend lawaai- en stofmonster als de elektrische schaaf.

Kor Stelma.