Playmobil van Ype Poortinga in de Etalage

Inmiddels is mijn verzameling playmobil alweer een aantal weken in de etalage te zien. Voor het uitzoeken van deze etalagevulling heb ik diverse bananen dozen door moeten spitten aangezien ik dit al een aantal jaren op zolder had staan en bijna zelf niet meer wist wat ik wel niet had.

Het oudste playmobil wat ik heb is van 1974 (ouder dan ikzelf ben) toen het is opgericht. Van de eerste poppetjes konden de handen niet bewegen en waren geheel in 1 kleur uitgevoerd. In de loop van de jaren zijn ze steeds verder ontwikkeld. Sinds de jaren 80 kregen ze draaibare handen, nieuwe kleuren, kleren en andere kapsels. Ook de modellen zijn erg veranderd. Ze kregen borsten, buikjes, in zwemkleding, jurk of overall. Alleen de glimlach is gelijk gebleven.

Het is slechts een klein deel van de collectie playmobil die ik in de loop van de jaren heb verzameld, welke bestaat uit verschillende series zoals ridders, de boerderij, de bouw en een volledig ingericht poppenhuis. Van clown tot boef en van boer tot autocoureur.

Vanaf kleins af aan kreeg en vroeg ik dit op mijn verjaardag en zo werd de verzameling steeds groter. Aangezien het niet erg leeftijd gebonden is kon dit dus verschillende jaren doorgaan. Heel enkel koop ik op een markt er zelfs nog wel wat bij.

Nu is onze dochter oud genoeg om er mee te spelen en heeft al een mooi ingericht ziekenhuis van playmobil. Wie weet kan zij over een paar jaar ook de etalage vullen.