Bruinglas in de Etalage

Over mijn bruin glaswerk verzameling

Sinds 1975 heb ik een verzameling bruin glaswerk opgebouwd, mede dankzij mijn vrienden en familie.

In 1975 overleed ook mijn vader en moesten wij het ouderlijk huis opruimen.
Zo kwam het eerste stuk van de verzameling in mijn bezit. Een bonbon schaaltje.

Omdat alle goeds uit drie delen bestaat maakte ik van dat schaaltje en twee flesjes een “compositie”op de salontafel. Van het een kwam het ander, met als resultaat o.a. wat nu in de etalage van de oudheidkamer staat te pronken, rijp en groen.

Voor mij zitten er heel dierbare stukken tussen, omdat ik het meeste als (verjaardags) cadeau heb gekregen.  Zo ook het olie lampje, waarvoor een destijds 75 jarige tante 17 kilometer heft gefietst. Ze wist dat ik het leuk vond.

Normaal staat het glaswerk in de kamer in de vensterbank en in de keuken op de plank; ik vind het een genot, om het regelmatig af te wassen, want als het glas glinsterend in het zonlicht staat, kan je in dat bruine glas alle kleuren zien.

Ik geniet er nog steeds van, vooral door de herinneringen, de kleur en dor de toevallig bij elkaar passende stukken.

Hopelijk ben ik niet de enige.

Fenny van den Donker.