Koningsavond, een gezellige Pubquiz.

De Oranjevereniging had dit jaar een andere insteek. Was het vorig jaar nog met oranjebitter rond in het dorp. Dit jaar was het een pubquiz in het Bartoleshûs. Voor diegene die niet weten wat een pubquiz is, doen we eerst even een uitleg over deze pubquiz van de Oranjevereniging. Je kon je hier als groep opgeven minimaal 3 personen maximaal 5 personen. Er werd in 8 categorieën gespeeld met elk tien vragen. Op twee schermen werden de vragen als tekst gesteld en ook werden ze door Aukje Haagsma voorgelezen. Ook waren er vragen waarbij er een vraag wordt gesteld over een afbeelding. De categorieën waren: Algemene vragen, Muziek, Nederland, Film en TV, Eten en drinken, Raadsels en Puzzels, Sport en Visvliet  Rond achten kwamen de deelnemers binnen, werden verwelkomd met een Oranjebitter, een gezellige groep van in totaal een vijftigtal personen. De opgegeven groepen hadden zichzelf allemaal een naam gegeven. Op een groot bord werden alle standen bijgehouden. De Oranjevereniging had zich goed voorbereid, van elke groep moest een ieder zijn haar telefoon inleveren, deze kon in de pauze geraadpleegd worden, maar tijdens het spelen werden ze allemaal opgeborgen. Zo werd het raadplegen van internet wel een probleem.
  wel  De sfeer zat er snel in en niemand wilde de laatste zijn. Na dat de eerste twee categorieën waren gespeeld was er een kleine pauze. De ingevulde formulieren werden verzameld en gecontroleerd. Zo was er een eerste tussenstand een feit. De volgende categorieën waren Nederland en Film en TV, ook na deze rondes werd er direct weer nagekeken.  Zo was er na de pauze weer een tussenstand. Alle nieuwsgierige ogen waren gericht op de punten die werden opgeschreven. Voor sommige groepen was het bovenaan staan niet de grootste wens, maar het boven een andere groep staan al voldoende. Na elke ronde werd het spannender. De laatste ronde was de categorie Visvliet. Tien vragen over ons dorp, waarvan een aantal foto’s met de vraag waar is dit. De meeste vragen bleken toch hoofdbrekers. Om een voorbeeld te noemen was er een vraag Wat was de naam van de muziekvereniging in Visvliet. Dit is “muziekvereniging Blaast de Bazuin” Er waren er drie van de negen groepen die dit wisten. Nu is het ook al even geleden dat de muziekvereniging bestond. Ook de vraag hou oud is de Hilmahuistermolen was voor de meesten een vraagteken. Eén groep wist dat het 1868 was. Voor de rekenaars onder ons, ja de molen bestaat dit jaar 150 jaar, natuurlijk wordt dit gevierd. Zondag 10 juni is er feest bij de molen. Ook presentator Aukje schonk hier aandacht aan, bij de uitleg.

Na dat alle vragen de revenu waren gepasseerd, kon de uitslag bekend worden gemaakt, maar dat het zover was werden eerst alle vragen nog een keer bij langs gegaan, maar nu ook de antwoorden. Er was een probleem, er waren twee groepen die als eerste waren gereinigd, ook twee groepen die als laatste waren geëindigd. Om de spanning nog even bij de groepen te laten was er voor alle groepen twee extra vragen waarbij een percentage moest worden ingevuld. Zo was er toch een eerste plaatst. Dit was voor de Oranje Leeuwinnen Janneke Blauw, Albertha, Fransica en Margrieta Veenstra, De tweede prijs was voor Babosi : Mirjam Bakker, Welmoed Sikkema, Henriette, Albert Jan en Kars Bosboom. De derde prijs was voor de Tobbers: De familie Landsaat. Het was rond twaalven dat de prijzen werden uitgereikt, Koningsdag was al begonnen. Toch kon er nog even gezellig worden nagepraat. Zo werd het toch nog weer vroeg in de ochtend dat de laatsten het Bartoleshûs verlieten, maar zeker met een voldaan gevoel. Op naar volgend jaar maar weer. De Oranjevereniging zal zich al weer opmaken voor het volgende feest, de Barbecue, dit zal zijn op zaterdag 9 juni op het sportveld.