Officiële overdracht Bartoleshûs

Ons dorp is een gebouw rijker, niet dat er wat is bij gebouwd. Het Bartoleshûs is gekocht door de stichting Bartoleshûs.

De Gemeente wil van de openbare gebouwen af, in elk geval de multifunctionele centra’s.

Zo ook het Bartoleshûs, er is lang over gesteggeld want ja zo een aankoop doe je niet zonder slag of stoot. De gemeente wilde oorspronkelijk het volle pond, hier dacht het bestuur toch zeker anders over. In goed overleg, met inachtneming de afspraken die al gemaakt zijn in de jaren 80, is er toch een akkoord bereikt.

Voor het grootste gedeelte heeft het bestuur van de vereniging onderhandeld. De stichting heeft het uiteindelijk gekocht en wordt de formele eigenaar. Vandaag 26 april 2016 vond de officiële overdracht plaats.DSC00049DSC00051

 

En nu? Het gebouw stamt uit 1983, was toen der tijd ook een speciaal project waar een aantal inwoners uit Visvliet zeker een grote rol in hebben gespeeld. Het eerste bestuur en dus ook de mensen die de onderhandeling hebben gevoerd waren Maarten de Wit (overleden 2008), Bouwe v/d Weide en Wim Sikkema. Het Bartoleshûs is gebouwd door bouwbedrijf Rozema kosten ruim een miljoen en er moest voor 70.000 gulden aan zelf werkzaam heden worden gedaan.

Ook toen was het de bedoeling om het gebouw in eigendom te krijgen, dit door alleen de grond aan te schaffen. Er kwam een kink in de kabel toen de grond veel duurder uitviel dan de bedoeling was, want er stond een gebouw op, en je kunt moeilijk alleen de grond kopen, je zal dan ook het gebouw er op moeten betalen. Daarnaast heeft de gemeentelijke herindeling hier ook een rol in gespeeld. Gemeente Grijpskerk werd ineens Gemeente Zuidhorn. Zo bleef het gebouw dus in eigendom van de gemeente.

100_6769En nu na bijna vijfendertig jaar willen ze er eigenlijk toch wel van af. Dus we zijn als dorp een gebouw rijker, maar er veranderd wezenlijk niet veel.

Wij willen  de stichting en vereniging Bartoleshûs hierbij feliciteren. Er moest toch nog stevig onderhandeld worden om de zaken rond te krijgen.

Hoe nu verder. Voorlopig blijft alles zoals het was. Toch staat er wel wat op stapel, want voor 2024 zullen alle asbest daken moeten zijn vervangen door asbestvrije daken. Dus er zit nog wel het een en ander aan te komen. Dit eventueel natuurlijk met milieu besparende en energie opleverende middelen.

Ook dat zal zijn weg vinden. In deze dertig jaren zijn er een tweetal grote verbouwingen geweest, eerst de uitbreiding van de kantine, later vervanging van de toiletten en de keuken.

Er zijn nog plannen om op korte termijn de gemeenschapsruimte aan te pakken, deze ruimte was vroeger voor 20% in bezit van het Bartoleshûs en voor 80% eigendom van de school. Nu is de gemeenschapsruimte volledig van het Bartoleshûs.

We houden jullie op de hoogte.

100_6770