Schrijvers in Visvliet

Misschien dat er in ons dorp meer schrijverstalent verborgen is, maar op dit moment kennen we twee schrijvers bij naam: Jan Boonstra en Jan Gutman.

Jan Boonstra

Jan Boonstra schrijft reisverhalen. Zijn stijl is vlot en humoristisch, het laatste ondanks de vaak schrijnende omstandigheden die hij op zijn reizen aantreft. Samen met zijn vrouw Jelly Zijlstra verkent hij elk jaar een nieuw land, meestal in hun geliefde Azië en Afrika – verre bestemmingen die door de meeste Visvlieters nog ontdekt moeten worden.

Jan schrijft over de dingen die in zijn ogen ver af staan van onze manier van leven: normen, gebruiken, het vervoer, en niet te vergeten de hotels en restaurants waar de Hollandse Pot niet te krijgen is en waar het er vaak bepaald anders aan toe gaat dan in de Nederlandse horeca.

Jan Boonstra is ook een verwoed reisfotograaf. De combinatie van schrijven en fotograferen maakt dat het niet alleen een plezier is om zijn reisboeken te lezen, ook aan beeldmateriaal is in zijn boeken geen gebrek.

5 MosesvogelsIn het najaar van 2015 verscheen zijn laatste boek: Mosesvogels – een rondreis door Ghana. Het was de reis die Jan en Jelly in 2014 maakten. Uiteraard is ook dit boek weer (gesigneerd en wel!) bij hem te verkrijgen (€ 21,50).

Eerder verschenen boeken van Jan Boonstra zijn:

Veertigduizend Engelen – een rondreis door Ethiopië

De kinderen van papa Koto – een rondreis door Madagaskar

De boeddha uit het rijstveld – rondreizen door Vietnam, Laos en Cambodja

De koe uit Bangalore –  een rondreis door India

Naar de covers

Op zijn website www.wereldinwoordenbeeld.nl (of korter: www.wiweb.nl) zijn duizenden foto’s te zien van alle landen die Jan en Jelly in de loop der jaren hebben bezocht. Op deze site schrijft Jan ook elke maand een nieuw (kort) reisverhaal.

Het adres van zijn Facebook pagina is: www.facebook.com/wereldinwoordenbeeld

 

Jan Gutman

Jan Gutman is een schrijver in de dop, tenminste als we het over romans hebben. Jan schrijft al jaren columns en poëzie. Hij heeft een eigen stijl van schrijven. Zijn eerste dichtbundel is net uitgebracht onder de titel ‘Vroege winter’.Boek_vk_vroege_winter_Klein Een bloemlezing met een religieuze inslag, maar zeker niet zoetsappig. Zoals hij het zelf omschrijft een bloemlezing van religieuze gedichten, afgewisseld met beschrijvingen van het Groninger landschap. Een landschap dat steeds meer getekend wordt door verlatenheid. In het gedicht ‘Visvliet’ vraagt Jan zich af of ons dorp ooit nog zal ontwaken.

Jan is kritisch en wil de wereld niet nemen zoals hij is, maar schopt er net zo lang tegen aan tot er iets verandert, al was het alleen maar de kleur van zijn voeten.
In zijn poëzie richt de kritiek zich voornamelijk op de christelijke religie. De religie waar hij als Christen van vervreemd is geraakt en deze vervreemding ervaart hij als een pijnlijke bevrijding. Poëzie tegen de gevestigde christelijke orde, geschreven door een Christen.

Jan is bezig met het schrijven van een roman. Deze roman met de titel ‘Een zeker man’, gaat over mensen die Jezus van dichtbij hebben meegemaakt en Hem niet kunnen zien als alleen liefde.

Zodra de roman uitkomt, brengen wij je op de hoogte.

‘Vroege winter’ is rechtstreeks te verkrijgen bij Jan Gutman,
maar ook bij Bol.com Prijs € 15,00.