Kerstnachtdienst in Witte kerk

Zoals traditie getrouw was ook dit jaar weer een kerstviering in de Nederlandse hervormde kerk, ook wel witte kerk genoemd. De mensen kwamen niet alleen uit Visvliet maar vele gasten ook van buiten Visvliet. Een gezellige drukte. Geeft de mensen echt even dat extra stukje kerst gevoel. De dienst begon met het zingen van kerst liederen, muzikaal omlijst door het orgel, bespeeld door Trienke Bersma en Oege Lesman op trompet. Daarna was het Sieta de wit die de dienst begon en de stukjes uit de bijbel werden voorgelezen door Zarra, Lissa en Els. Uiteraard met betrekking tot kerst. Het Kerstverhaal wat voorgedragen werd door Agda v/d Vlis ging over, zoals de vooraankondiging al deed vermoeden, over de Os en de Ezel. De ezel die in eerst instantie toch wel wat ontstemd was dat het kindje Jezus in zijn Kribbe kwam te liggen. De Os had er minder moeite mee. Ook de Ezel draaide bij toen hij het kindje Jezus zag en was later blij dat zijn voerbak tot kribbe was uitverkoren. Het verhaal was de inleiding voor de meditatie die ging over het Russisch Icoon, welke ook op flyer stand afgebeeld. We zullen u niet het hele verhaal doen, toch willen we wat uitweiden over het icoon. De afbeelding toont in het midden het ‘kind’ Jezus gewikkeld in doeken, daar omheen diverse mensen die allen betrekking hebben met kerst. De Herders, de wijzen, Jozef en Maria. Zo nog een aantal mensen, al die mensen zijn bezig met hun eigen dingen, niet met Jezus, we hoeven niet veel verbeelding te hebben om in dit icoon de wereld te zien. Iedereen is bezig met zijn eigen dingen. Jezus maakt hier al minder deel van uit. Ook zijn de Os en de Ezel te zien op de afbeelding. Deze hebben wel oog voor Jezus, zo als ook werd verteld in het eerste verhaal.
Het beeld van deze icoon wordt na uitleg een heel ander beeld. Voor de liefhebbers, kunnen nog een blik werpen. De collecte van deze dienst was voor vluchtelingen op Lesbos. Anita Bos die meerdere malen hier is geweest om asielzoekers te helpen vertelde hierover. We hopen dat het een groot bedrag heeft opgeleverd. Na de dienst stond er voor de gasten Glühwein en Chocolademelk klaar voor de gasten om zo nog even ter afsluiting gezellig na te kunnen praten over de dienst.

Geef een reactie

Please follow and like us: