85e verjaardag geref. kerk gevierd

Vandaag zondag 21 oktober was de dag dat onze gereformeerde kerk haar 85e verjaardag vierde.
Voor deze dag waren een groot aantal kerkgangers gekleed in kleding uit de tijd van oprichting. De mensen werden verwelkomt door de kerkenraad zelf, uiteraard ook in stijl. Alleen de sigaar miste. Wel een groot verschil met toen is dat er nu ook dames in de kerkenraad zitten. Rond half elf waren de eerste gasten die aankwamen, oud Visvlieters, Klaas en Tammy Detmar. Na een bakje koffie, een gebakje en een blik in de kerk was er in de jaren dat ze weg zijn geweest weinig veranderd, we moeten het anders omschrijven, weinig zichtbaar veranderd.  Want toch zijn er wel veranderingen doorgevoerd de afgelopen jaren.  De laatste was een nieuwe wand, zie elders op deze site. Ondertussen kwamen er al meer gasten en al snel was het een drukte van belang Geweldig om al die oud Visvlieters eens te ontmoeten.  Er stond een druk programma op de planning dus er moest zeker om elf uur worden begonnen met de dienst. Albert Jan Bosboom was ouderling van dienst en deed de afkondigingen  waar uiteraard de gasten welkom werden geheten.  Hierna was het dominee de Vries uit Ternaard die de preekstoel betrad. Na het voorwoord en een lied  werden er drie kerkgangers naar voren geroepen met de vraag waarom ze hier kerken. Voor de visvlieters onder ons was het niet zo moeilijk, kerken in eigen dorp is toch geweldig.  Ook was het Jan Veldman uit Kommerzijl die vertelt waarom ze hier kerkten. Een kleine gemeente, soortgelijk als in kommerzijl, gaf een gevoel van thuis. Hierna was het aan de voorzitter van de kerkenraad, Bouwe v/d Weide, die een terugblik deed van 85 jaar zelfstandig kerk zijn.  Zo werden ook gasten gevraagd om een reactie. Enkele gasten hebben het ontstaan van onze zelfstandige kerk nog meegemaakt, herinneren ging het niet meer. Ze waren geboren in hetzelfde jaar. Waarschijnlijk nog gedoopt in Burum. Meindert Sikkema was een van de eerste baby’s die gedoopt werd in onze kerk. Hij was ook aanwezig als gast! Natuurlijk waren er meerdere gasten aanwezig die ook het 75 jarig jubileum hebben meegevierd, één van de gasten had nog het rolletje pepermunt wat ze toen gekregen hadden.  Deze keer werd er geen pepermunt uitgedeeld, maar was er gebak.  Na deze terugbllik las zijn vrouw Tjikke nog een gedicht voor.  Na het volgende lied was het de beurt aan Albertha Veenstra en Theun de Wit die een toneelstukje opvoerden over vroegere tijden, uiteraard met een komische noot.  Ook deden ze beiden nog een klein verslag over vroeger hun jeugd.  Dominee nam de overige dienst voor zijn rekening met een preek over geloven door de tijd heen. Om ook de preek een tintje uit vroeger tijd mee te geven had dominee een tussenzang in de preek. Na de zegen werden de kerkgangers uitgenodigd om mee te gaan maar het Bartoleshûs voor een lunch en uiteraard nog even na te praten.  Hier stond een geweldig warm en koud buffet klaar om na de geestelijk voeding ook de gasten van lichamelijke voeding te voorzien.  Hier lagen ook wat archiefstukken van de kerk. Zowel van het kerkarchief als wel van het Visvlieter archief. Ook waren er gasten die zelf nog oude foto’s bij zich hadden.  U begrijpt, het was een geweldige  ochtend en middag waar de kerk met een voldaan gevoel op terug kan kijken.  Op naar het volgende lustrum.

Meer foto’s

Geef een reactie

Please follow and like us:
error