Burendag 2018 op de Heirweg

Zaterdag 22 september j.l. Werd er de jaarlijks terugkerende burendag georganiseerd. Dit is een dag die op initiatief van Douwe Egberts is ontstaan in 2006. Sinds 2008 is het in samenwerking met het Oranjefonds. Het doel van deze dag is om mensen/buren dichter bij elkaar te brengen en samen iets goeds te doen voor je buurt.

Buurtvereniging Heirweg doet al een aantal jaren mee aan dit initiatief. Meestal wordt er een brunch georganiseerd. Zo hebben we al eens lekker in het zonnetje zitten eten bij de fam. Sikkema op de oprit. Afgelopen jaar hebben we een geslaagde brunch gehad in het voormalige bibliotheekzaaltje van de witte kerk aan de Heirweg. Dit jaar hebben we een andere insteek, ook om het doel van deze dag een beetje na te komen.

Er was mogelijkheid om misschien iets te kunnen betekenen voor het Heirhuys aan de Heirweg 35. Het achterste gedeelte van het voormalige winkelpand is bewoond en het voorste gedeelte wordt gebruikt door het Heirhuys voor allerlei activiteiten, maar vooral om elkaar te ontmoeten.

Na overleg met het bestuur over onze plannen, grepen ze deze met beide handen aan. Ze wilden wel wat hulp om de ruimtes schoon te maken en de muren opfrissen met een likje verf. Bij dit alles staat voor ons de gezelligheid voorop.

Op deze zaterdag zijn we begonnen om 9:00 uur met een uitgebreid ontbijt voor alle bewoners aan de Heirweg. Met een groepje van zo’n 15 personen hebben we gezellig kunnen kletsen. Ook was er belangstelling om de bovenverdieping van het pand te bekijken.

Na het ontbijt werden de handen uit de mouwen gestoken. Alles werd opgeruimd en binnen “no time” was een ruimte helemaal leeg. Een aantal personen bleef om te helpen met het verwijderen van de afgekeurde kachel en het oude koelschap achter de toonbank. Op deze manier kwamen er ook heel wat verhalen los en herinneringen aan de tijd dat Lammert en Lieneke de Wind de winkel nog hadden. Achter/onder de stellingen werden nog oude muntstukken gevonden, kwartjes, stuivers e.d.

Ook werd er flink gesopt om de muren verf-klaar te maken. De planken van de stellingkasten werden eruit gehaald en genummerd. Ze moeten natuurlijk op dezelfde plaats weer terug gezet worden.
Tussen de werkzaamheden door, was een bakje koffie wel verdiend, fruit en brood was er nog genoeg over van het ontbijt. We lieten het ons weer lekker smaken. Daarna nog een wandje in een fris blauw kleurtje geverfd.

Tot ongeveer 16:00 uur hadden we deze gepland en het was voor die dag genoeg. We hebben veel samen kunnen doen. Het was een leuke gezellige dag met veel inloop en praatjes van dorpsgenoten die even kwamen kijken.

Voor ons als buurtvereniging is het doel van deze burendag nagestreefd en hebben deze zaterdag met plezier beleefd.

Margreet Kempenaar.

Geef een reactie

Please follow and like us:
error