Op fiets van Rotterdam naar Visvliet

Het is al weer even geleden, toch een geweldige prestatie Bas Hoogstad fietst van Rotterdam naar Visvliet.
Maandag 9 juli stond Jan Hut op de brug met een camera, er zou een fietser uit Rotterdam in Visvliet aankomen of Jan dat vast kon leggen.
Natuurlijk kan dat. Ook onze nieuwsgierigheid is gewekt, het blijkt een vriend van dorpsgenoot Popke te zijn Bas Hoogstad.
Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten reist Popke Wilpstra regelmatig af naar het zuiden van ons land om daar met landgenoten zowel de vierdaagse als wel carnaval te vieren. Dit doet Popke al 25 jaar. Het begon met vriend Loek, Popke moest een keer mee naar de vierdaagse, natuurlijk een geweldig feest daar in Nijmegen. Carnaval was nog geweldiger, dus ook tijdens carnaval reisde Popke af naar Nijmegen. Als je dit al een dikke 25 jaar doet dan maak je wel het een en ander mee. Zo ontstont er een

hechte vriendengroep. Deze waren in maart allen uitgenodigd op Popke’s 60e verjaardag. Ook Bas Hoogstad een van de vriendengroep uit Nijmegen was hier aanwezig. Met elkaar hebben ze een ronde gemaakt door ons pittoreske dorpje. Een geweldig dorpje zoals hij het zelf zei. Hij vond het zo geweldig dat hij zeker nog een keer terug kwam “op de fiets” kwam er achteraan. Ja nu denk je, “ach een kleinigheid voor een wielrenner”, maar Bas is geen wielrenner. Bas is een recreatie fietser. Let wel, op een gewone fiets. Verder dan Noord-Holland was Bas op de fiets nooit geweest, Visvliet ligt toch een mooi stuk verder.  Ach en zoals we Popke kennen, was deze helemaal voor, dan zorg ik voor een slaapplaats, mocht er onderweg wat gebeuren, dan haal ik je op.

Zo verstrijken er enkele weken toen Popke een bericht kreeg van Bas; 8 juli vertrek ik uit Rotterdam op naar Visvliet op de fiets! Ook de route werd doorgesproken en hij hoopte maandag 9 juli bij Popke over de finish te komen. Zondag 7:00 uur ging Bas op de fiets richting Visvliet.  De rit ging voorspoedig er werd overnacht in Wieringerwerf en zo werden

de laatst kilometers op maandag verreden. Bas had de opdracht mee gekregen om bij Buitenpost te bellen zodat Popke wist waar hij was. Er moesten natuurlijk voorbereidingen worden getroffen.  Bij Popke op de oprit was een groot spandoek met “welkom” op gehangen.  Daar Popke het toch niet helemaal vertrouwde ging deze toch maar met dokter en assistente op richting Buitenpost waar Bas langs moest. Bas blijkt dan toch de rust zelve want op zijn gemak kwam hij vanuit Friesland Groningen binnen gereden. Alhoewel de dokter en zijn assistente daar anders over dachten! Doping controle, verplicht plassen, valt niet mee, zeker niet als de assistente er naar staat te kijken.

Ook blijkt er volgens de arts een vocht te kort te zijn, daarom werd er met kracht een zeventigtal kruiden naar binnen gespoten, dan wel in vloeibare vorm. Daar werd het fietsen dan niet makkelijker van. Toch kon Bas na uitvoerig onderzoek, die we hier niet volledig uit de doeken zullen doen, denk niet dat dit een waarheidsgetrouw beeld geeft van de arts en zijn assistente. Bas ging ook de laatste meters op de fiets verder, om zo rond vijf uur de finish bij Popke op de oprit te bereiken. Hier werd hij verwend met een ijskoud biertje en andere versnaperingen. Natuurlijk werd het ook nog even met een diner afgesloten. Een prestatie, 240 km op een normale fiets. De volgende dag ging Bas met de trein terug. Waarom weet ik niet, maar helemaal volgens plan ging het niet. Het spoor lag er op een gedeelte uit, hierdoor kon de fiets niet mee terug. Daar Bas een wijnwinkel heeft in Rotterdam moest deze dinsdag middag voor opening  weer terug zijn. Dus heeft Popke de fiets meegenomen naar de vierdaagse. Hier konden eigenaar Bas Hoogstad en fiets weer verenigd worden. Toch een geweldige prestatie. Zeker is, dat we meer gaan horen van Bas Hoogstad hier in ons kleine Visvliet!

Foto’s: Jan Hut en Popke Wilpstra

Geef een reactie

Please follow and like us: