Visvlieter Silvia Dieke speelt mee in Redbad.

Het stond al met grote koppen in de (friese) krant “Friese Koning Redbad verovert Broeksterwâld”.
Wij weren getipt via de redactie van de koerier dat er ook een Visvlieter in het stuk meespeelde Silvia Dieke. Silvia is een goede ruiter en speelt dan ook samen met haar paard Iris in het theaterstuk. Ze zijn al weken bezig met oefenen. Want ja een theater stuk is live, je kunt niet zeggen sorry jongens, dit moet even over. Er zijn meerdere paarden die meedoen samen met hun ruiters. Toch vonden we het te leuk om te noemen.

Redbad heeft gespeeld 28, 29 en 30 juni en op 5, 6 en 7 juli. Er zijn extra voorstelling op 13 en 14 Juli 2018 in de teatertûn in Broeksterwoude het theaterstuk Redbad. Maar ook deze zijn helaas beide  uitverkocht.

Wie wat is REDBAD

Het is 700 na Christus. Noord-Europa is verdeeld in twee werelden, boven de rivieren leven de Frisii (ook bekend als ‘de vrije mensen’), Saksen en Denen. Onder de rivieren heersen de Franken. De Franken willen doen wat zelfs de Romeinen niet is gelukt: heel Europa veroveren. Ze zetten daarbij een nieuw wapen in om de heidenen te onderwerpen: het christendom. Ze azen op het belangrijkste handelscentrum van Europa, Dorestad, waar de Friese koning Aldigisl regeert.

Redbad zoon van Koning Aldigisl, twijfelt aan de heidense rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne wordt aangewezen om geofferd te worden aan de goden.

Tijdens het offerritueel vallen de Franken Dorestad binnen. De Friezen raken Dorestad kwijt en vluchten naar Wijnaldum. Redbads oom Eibert grijpt de macht en beschuldigt Redbad van de nederlaag en de dood van zijn broer. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan in Denemarken.

Hij wordt langzaam opgenomen bij de Vikingen en leert de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Nadat hij met hen meevecht tegen hun rivalen, de Svear, trouwt hij met Frea, dochter van koning Wiglek.

Als hij samen met zijn vrouw terugkeert naar Dorestad, ontdekt hij dat zijn zus Sinde is uitgehuwelijkt aan Karel Martel, zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Tijdens een jaarmarkt ziet Redbad hoe priester Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Redbad zweert haar te bevrijden.

Dit kan hij niet alleen, maar het leger van zijn oom Eibert en neef Jurre, die inmiddels aan de macht zijn, lijkt niet sterk genoeg om de Franken te verslaan…

Geef een reactie

Please follow and like us: