Nieuws van de Droomtocht: de Zonnewijzer is klaar!

Hebben jullie de nieuwste aanwinst van de Droomtocht al gezien? Sinds enkele weken is de Zonnewijzer klaar en wij zijn erg blij mee. Uit een vruchtbare samenwerking tussen de Zonnewijzer commissie Haringhuizen en de Stichting Eise Eisinga is het plein op Haringhuizen omgetoverd in een ware Zonnewijzer. Het idee kwam van de inwoners van Haringhuizen en werd opgenomen in het projectplan van de Stichting als één van de objecten van de Droomtocht. Rabobank Noordenveld was onder de indruk van het projectplan en wilde o.a. de Zonnewijzer sponsoren.

Begin 2018 werd begonnen met het weghalen van de stenen van het plein en daarna kon Oosterhof/Holman uit Grijpskerk beginnen met bestraten. Het resultaat mag er wezen. Wat nog ontbreekt is een bord met hoe de zonnewijzer werkt maar deze is in de maak. Wij willen het jullie alvast wel verklappen. Daarom nu eerst even een stukje geschiedenis.

Echte Visvlieter Tijd:
Als de zon op zijn hoogste stand is, dan is dat het middelpunt van de dag namelijk 12.00 uur in de middag. Omdat de aarde draait is het hoogste punt van de zon elke dag een stukje verder.

Daarom is 12.00 uur ’s middags dus steeds op een andere plek.

De klokkenluider keek vroeger naar de hoogste stand van de zon en luidde dan de klok. Het was dan dus 12.00 uur  plaatselijke tijd.

Als je op de Echte Visvliet Tijd een afspraak maakte dan was je in Buitenpost te vroeg en in Grijpskerk te laat.

Om het eenvoudiger te maken bedachten mensen tijdszones. In Nederland hebben we de Midden Europese Tijd en die is 25 minuten later dan de Echte Visvlieter Tijd.

Door het instellen van de zomertijd is het van eind maart tot eind oktober nog een uur later.

Hoe gebruik je nu deze zonnewijzer:
Ga op de middellijn van de zonnewijzer staan bij de juiste maand. De cijfers op de tegels zijn de maandcijfers. Kijk nu naar de cijfers in de rand en naar je schaduw. Je schaduw geeft de Echte Visvlieter Tijd aan.

Voorbeeld:

12.00 uur wintertijd = 11.35 uur Echte Visvlieter Tijd

12.00 uur zomertijd = 10.35 uur Echte Visvlieter Tijd

Officiële onthulling van de Zonnewijzer.
Natuurlijk gaan we de Zonnewijzer officieel onthullen. De datum hiervoor is nog niet bekend. Zodra we hierover mee weten zullen we dit via deze site en onze Facebookpagina Eise Eisinga Visvliet aan jullie laten weten.

Groeten van het bestuur van Stichting Eise Eisinga Visvliet.

 

 

Geef een reactie

Please follow and like us: