Streekverhoalen vertellen in de Witte kerk

Afgelopen zondag 27 mei waren  namens de Eise Eisinga Droomtocht, de verhoalvertellers Geert Zijlstra, Henk Wieringa en Piet de Vries afgereisd naar Visvliet om hier hun verhoalen in het Westerkwartiers te vertellen. Naast de vertellers was ook Piet Buist aanwezig om samen met Geert het evenement muzikaal te omlijsten.
Om half drie stond de deur van de kerk open, toch bleek het wel erg mooi weer om de stap naar de kerk te nemen. Een dikke twintig tal mensen hebben toch het mooie weer gelaten voor wat het was en de verkoeling van de kerk op gezocht. Nadat Geert een ieder welkom had geheten, werden de gitaren gepakt voor het nummer “Stevels”. Hierna was het aan Geert om zijn eerste verhoal te doen, “Wotter van de Kievit”, dit over de voormalige melkfabriek de Kievit in Grijpskerk en zoals de titel al doet vermoeden over het water wat de fabriek nodig had.  Na elk verhoal waren het Geert en Piet die d er een muzikaal tintje aan gaven. Henk Westra had een verhoal over “Lutje Hendrik”,  een klein manneke met om zijn manier grote krachten. Piet de Vries komt van Oorsprong uit Niezijl, hij verteldeeen verhoal niet over het Hoendiep, maar het Hoerediep. Ja we laten het aan jullie fantasie over. Had je er maar bij moeten zijn. Tijdens de pauze kon men uiteraard voorzien worden van het nodige vocht. De Eise Eisinga Droomtocht  had in de kerk een foto expositie gemaakt zodat de mensen ook konden zien waar de Stichting allemaal mee bezig is.

Na de pauze ging het door in dezelfde volgorde, Geert vertelde een verhoal over Eise Eisinga, ja dat kon niet uitblijven. Het mooie van dit soort verhoalen is dat fantasie en werkelijkheid  op een fantastische manier door elkaar worden gemixt. Henk vertelde nog een verhoal over een Dörp,  niet ons dörp maar een boerenstreek midden tussen de andere dorpen. Piet had voor hier het laatste verhoal, over de Duivelskolk. Een watergat waar de kinderen niet in de buurt mochten komen, wij weten nu waarom. Piet Buist en Geert Zijlstra sloten af met een aantal nummers, o.a. de leste trein noar Visvliet. Alle heren vertellers en muzikanten werden bedankt namens de Droomtocht en kregen allen een fles wijn, waarna toch nog even werd gevraagd om een toegift,. Zo speelden de heren als laatste nog het nummer: Die van hiernoast. Hierna werd er buiten in het zonnetje nog een drankje genuttigd en werd er even nagekletst.
Ondanks het feit dat de bezoekers niet in grote getallen aanwezig waren, bleef het toch nog lang gezellig.

Geef een reactie

Please follow and like us: