Tweede Wereldoorlog in de Etalage.

Het is misschien wel wat laat. Maar toch willen we er wat aandacht aan besteden, de Etalage van oudheidkamer. We leven alweer 73 jaar in vrijheid.
We moeten het dan ook vaak hebben van de verhalen. Bij het bekijken van de beelden kan je je eigenlijk niet voorstellen hoe mensen hebben geleefd in die tijd. En dan ineens uit het niets hoor je verhalen van mensen die hier de oorlog hebben meegemaakt. We kregen een
 mail over een evacué die in Visvliet verbleef.

Mevr. Yvonne Lanooy was een van de evacuees die Visvliet aan deden. Mevr. Lanooy uit Rotterdam, verbleef bij Douwina Sikkens en haar broer Poppo Aan de Oudeweg 9, nu Eise Eisingastraat 9. Ze is na de oorlog wel vaker terug in Visvliet geweest. Nu was ze met haar zoon naar het noorden gekomen om ook haar zoon kennis te laten maken met het dorp waar ze in de oorlog werd ondergebracht en waar ze goede heineringen aan heeft. Zo kwam ze ook langs het huis waar ze was ondergebracht. Het huis waar nu Ursela Appolt en Jan Hut wonen. Ursula was thuis, zo kon ze het huis nog even bekijken, ondanks dat er in het huis al veel is veranderd kon ze het in haar herinnering nog helemaal terug halen. De vraag van Ursula om haar verhaal op te schrijven heeft ze ter harte genomen. Ook wij kregen er een afschrift van. Haar verhaal heeft ze ook gestuurd naar de koerier. Wij zullen haar verhaal dan ook niet voor dat de koerier uitkomt online zetten.

Wel zijn wel nieuwsgierig naar meer van dit soort verhalen. We weten dat hier in dorp ook de families Simons – Stevens en Borsboom waren in Visvliet geëvacueerd. En dat er bij diverse families mensen waren ondergebracht. Mocht je je nog wat herinneren, laat het ons weten.

Om dan toch nog even terug te komen op de Etalage. Zie ook 4 mei op deze site. Deze etalage is door het archief zelf tentoon gesteld. Nieuwsgierig geworden? er is nog veel aan archief te vinden in de Oudheidkamer. Een bezoek is dan ook zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Please follow and like us: