4 mei Dodenherdenking

4 mei Dodenherdenking. Een dag om even bij stil te staan, een dag om even aan die mensen te denken die zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Ondanks dat we denken dat we al meer gebonden worden aan wetjes en regeltjes, leven we in vrijheid. Een vrijheid die niet vanzelf is gekomen. Een vrijheid waar vele soldaten en vele burgers voor zijn gesneuveld.
We herdenken de mensen die zijn omgekomen in de tweede wereld oorlog. Daar naast ook alle gesneuvelde militairen en burgers mensen die zijn vermoord zodat wij onze vrijheid weer hebben of hebben behouden. En elke dag weer moet er op vele plaatsen in de wereld gestreden worden om die vrijheid. En de vraag blijft “waarom?”

Gelukkig hebben we naast 4 mei ook op vele plaatsen kleine en grote gedenk plaatsen die ons doen herinneren aan het kwaad wat is geschied en welk een leed het heeft veroorzaakt. Ook bij ons in het dorp hebben we gedenk plaatsen, om er ook als het geen 4 mei is even aan te denken. Mensen die zijn vermoord vanwege geloof of uiterlijk.
Sinds augustus 2017 is er op de oudheidkamer een plaquette geplaatst en zijn er struikelstenen in de stoep gelegd ter nagedachtenis aan de mensen die er woonden en omdat ze Joods waren zijn vermoord. Ook zijn de twee dorpsgenoten Pieter Radema en Hielke v/d Wal tijdens de tweedewereldoorlog vermoord, omdat ze hebben gevochten voor vrijheid.

Afgelopen maart waren de nazaten van de fam. Israels op bezoek in het Archief. Velen van jullie zullen de bloemen wel hebben gezien op de struikelstenen. Ze waren blij en zeer dankbaar dat hun familie nu eindelijk een graf had.
Daarom ook wij mogen blij zijn dat we onze vrijheid weer hebben terug gekregen, laten we hopen dat er nooit weer voor gevochten zal moeten worden.
Maar laten we zeker op 4 mei de mensen blijven herdenken die voor vrijheid zijn omgekomen.

Het liefst willen we vergeten

Deze stoffige doos op zolder laten staan

Dit litteken verbergen met kleding

Maar je kan het niet loslaten
               

Leegte, stilte

Maar toch luid

Veel woorden

Maar niet te omschrijven

Voor sommigen gegraveerd in geheugens

Bij anderen geleerd met het verstand

De gebeurtenissen van lange tijd geleden

Ze blijven voortbestaan in ons

Gedicht geschreven door Gytha te Nijenhuis uit Surhuisterveen.
Dit gedicht heeft ze voor gelezen bij de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Vandaag herdenken we de mensen die hun keven hebben gelaten voor die vrijheid, die we morgen mogen vieren.

Geef een reactie

Please follow and like us: