Demonstratie Fracken Pieterzijl oost.

Nu is het niet zo dat we van alle activiteiten in de regio verslag doen, het moet wel een beetje betrekking hebben op ons dorp. Dan is de vraag hoe ruim wil je het zien.  We hebben in de agenda vermeld dat er in Pieterzijl gedemonstreerd wordt tegen het fracken.
Wij als redactie hadden andere prioriteiten, of anders gezegd hebben onze tijd op een andere manier besteed. Toch even wat informatie ingewonnen.  Een kleine honderd mensen waren er aanwezig om te demonstreren. Hiervan waren ook een tiental uit Visvliet aanwezig. Daarnaast een deel gezien uit Pieterzijl. Maar ook een groot deel waarvan de herkomst niet bij ons in de buurt was.  Een aantal hiervan zijn ook gespot bij de info avond van de Nam en overheid in de Wending in Pieterzijl. Wat ons wel opviel was de spandoeken, een was voorzien van de tekst “Ook Visvliet wil dit niet!!!”

.

Eerlijk is eerlijk ook wij zitten als dorp niet te wachten op problemen door gaswinning.

We kunnen ons wel voorstellen dat men zich zorgen maakt, ook wij delen die zorgen.

We willen hier als site toch neutraal in staan, zullen dan ook geen oordeel geven over het een of wel het ander.
Wel proberen we jullie zo goed mogelijk te informeren. Zo hebben we een beeld proberen te schetsen over wat fracking is. Ook zijn redactieleden naar de info avond geweest, om informatie in te winnen. Tijdens deze info middag konden we er niet echt achter komen  welke chemicaliën er in de grond worden gepompt voor het Fracken. Veel water, zand en ene klein deel chemicaliën. Een verdikkingsmiddel, een antistollingsmiddel, een anti corrosiemiddel, en zo nog een aantal. Het water, zand en chemicaliën worden onder zeer hoge druk in de steenlaag geperst, hierdoor ontstaan haarscheurtjes waar de zandkorrels dan tussen gaan zitten, hierdoor blijf de scheur en kan het gas er uit worden gehaald.  Een groot deel van deze chemicaliën gaan weer mee naar boven met het water en het gas. Toch blijft er een deel achter. Nu zijn er op meerdere plaatsen waar gas naar boven wordt gepompt dat er gefrackt wordt. Ook in Nederland, zelfs in Groningen. O.a. de put in Saaksum wordt gefrackt. Dat het goed is, kunnen we ons niet voorstellen, zeker, dat niet alles wat de grond in wordt gepompt wordt niet naar boven gehaald.
De grootste gasbel zit nog steeds onder noordoost Groningen, (afbeelding rechts, de paarse velden zijn gasvelden) welke voor het grootste deel in Slochteren naar boven wordt gehaald. Verder zijn het alleen kleiner velden. Maar ook hier ver weg het merendeel in het noorden. Ook onder Visvliet zit gas (afbeelding links), Is het in Pieterzijl net buiten het dorp, wij in Visvliet zitten met het zuidelijkdeel op een gasveld. Deze wordt aangeboord door de boorinstallatie bij Eibersburen. Hoe we het ook wenden of keren, ook hier zal de grond zakken.

Bronnen/ afbeeldingen: Wikipedia, J.Dijkstra, A.J.Bosboom

Geef een reactie

Please follow and like us: