Stemmen in Visvliet

Ondanks dat het feit, dat er veel gedaan is om de stemmers naar de stembus te krijgen was het bij ons in het dorp nou niet zo dat het storm liep. Van de 262 stemgerechtigden hebben 123 stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Een opkomst 46,6%.
Tijdens de tweedekamer verkiezing op 15 maart 2107 was de opkomst 86,6%

Voor onze dorpsgenoten Martin Boog, Jan Gutman (beide zittend in de gemeenteraad van Zuidhorn) en Johanna Marinus was het dan ook een rustig dagje. De heren konden zich waarschijnlijk prima vermaken met dingen die de gemeenteraad bezighoud, Johanna had haar eigen vermaak, die was op de momenten dat er geen stemmers waren aan het breien, dit alles voor de hulpbehoevenden in Roemenie, zie tentoonstelling geref. kerk op deze site.

Zeker is wel dat deze mensen er alles aan gedaan hebben om onze potentiële stemmers te wijzen waar er bij ons in dorp gestemd kon worden. Naast het gebruikelijke bord was er nu ook een vlag en diverse pamfletten waar op stond waar je kon stemmen. Gebruikelijk is het om het te kunnen doen in de kantine van het Bartoleshûs, nu was het in de gemeenschapsruimte. Deze ruimte is vorig jaar helemaal is opgeknapt door de vereniging Bartoleshûs, zo kon de gemeente niet achterblijven en was ook het stemhokje helemaal vernieuwd, het oude houten exemplaar had ruimte gemaakt voor een nieuw aluminium exemplaar, met led verlichting. Voor ons in de gemeente Zuidhorn en vele omliggende gemeentes met ons kon er hier alleen maar gestemd worden voor of tegen het raadgevend referendum. Zoals de naam al doet vermoeden het is een raadgevend referendum, de overheid hoeft hier dus niets mee te doen. Bij ons in dorp was de uitslag als volgt

70 stemmen tegen

50 stemmen voor en

1 blanco stem.

In de gemeente Zuidhorn was de opkomst 37,6 van de kiesgerechtigden.

41,4% voor

57,0% tegen

Blanco/ ongeldig 1,6%

Op www.ad.nl stond een afbeelding van Nederland waar in kleur wordt weergegeven hoe er in de verschillende gemeentes is gestemd. Wat dan opvalt is dat wij in het noorden voor het merendeel hebben tegen gestemd.

De gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Westerkwartier waar ook de gemeente Zuidhorn onder zal vallen is op 21 november 2018. Stem, het is geen plicht, maar een recht, gebruik het.

Geef een reactie

Please follow and like us: