Dakpannen in de Etalage.

In het maandblad “Landleven “staat een artikel over de dakpan, daarin wordt ook de Visvlieter dakpan genoemd.
Ico Kiestra heeft ook een verzameling van verschillende dakpannen. Zo kwamen we tot het inrichten van de etalage in de Oudheidkamer.
In Visvliet heeft een steen-pannen- en buizenfabriek gestaan, waar de camping nu is.
Daar werden de bekende “Visvlaaiters “gemaakt. De Visvlieter is voor grote dakvlakken van de Groninger en Friese boerderijen ontwikkeld. De Visvlieter is een derde groter dan de normale Oude Hollepan zodat er vlot “meters gemaakt “kunnen worden.
https://groninganus.wordpress.com/2005/07/06/hondekarren/De klei werd aangesleept vanaf de overkant van de Lauwers. Eerst met de hondenkar, later een spoorlijntje, de klei werd naar de oevers van de Lauwers gesleept en daar in een praam gestort die de klei naar de overzijde bracht. De fabriek is in 1919 verkocht en afgebroken.

Geglazuurde pannen

Er liggen verschillende dakpannen o.a. geglazuurde dakpannen. Glazuren of verglazen is een methode om pannen zwart te kleuren. Hiervoor wordt de pan voor het bakken van een laagje glazuur voorzien. De geglazuurde pannen bleven nagenoeg vrij van algen en ander vuil, waardoor het regenwater tamelijk schoon bleef, schoon genoeg om op de vangen in een put en te gebruiken in de huishouding.

Door een glazen dakpan te gebruiken ontstaat licht op zolder, de voorloper van het dakraam.

De uilenpan is een dakpan met een welving en voor uilen de mogelijk de zolder te bereiken. Uilen verslinden vele muizen en die waren er veel op boerderijen, zeker toen er nog graan op de zolders werd bewaard. De kleine variant is de Zwaluwpan.

Er ligt ook een steen met als opschrift :
stoom-steen-pannen en buizenfabriek “de Hoop” Visvliet . Deze steen is gevonden door Gerrit Marinus, de vader van Nittert Marinus en stond altijd op de sorteertafel in het postkantoor in Visvliet.

Tekst: Johanna Marinus-Visvlieter archief Oudheidkamer
Bronnen : Heerlijkheid Visvliet en Landleven oktober 2017

Foto’s: Visvliet.com, landleven.nl, groninganus.wordpress.com

Geef een reactie

Please follow and like us: