Schaatspret in de voorjaarsvakantie!

Afgelopen week hadden de kinderen voorjaarsvakantie. Een beetje vreemde gewaarwording maar de voorjaarsvakantie was kouder dan de kerstvakantie. Zelfs zo koud dat de ijsbaan open kon. Wie had dat nog verwacht.

Dinsdagavond zijn de bestuursleden van de IJsvereniging Visvliet- Pieterzijl samen gekomen en hebben geprobeerd om de baan zo mooi mogelijk te maken. Maar dat viel niet mee …. Door de wind en de sneeuwval was het ijs niet super, maar toch goed schaats baar.

Woensdag ging dan de ijsbaan open. Een handje vol kinderen waagde zich op het ijs …… “niet voorbij de 3 derde paal komen want dan waai je van het ijs”. ‘s Avonds was het gezellig druk in het ijsbaan hokje. Soms drukker dan op de baan, zolang het maar gezellig is, dat was het best wel.

Donderdag ging ‘s middags om 3 uur de ijsbaan weer open, voor sommige kinderen veel te laat als er ijs ligt dan moet je gewoon schaatsen.

Vrijdagavond (2 maart) de eerste wedstrijd een zelf bedacht spel “bierkratten curling”. De bedoeling was om met kratten binnen de cirkel te komen. Uiteraard waren er naast de kratten ook vegers aanwezig om de kratten vegend naar de juiste plaats te brengen.
Een dikke twintigtal deelnemers hadden de wind getrotseerd om deel te nemen aan dit nieuwe spel. Het merendeel mannen, toch waren het de vrouwen die beter overweg konden met de kratten. Je kon deelnemen in groepjes van minimaal drie. Na een mooie strijd waren het de dames Rinske, Yvone, Syvia en Dorothe die er met de eerst prijs van door gingen.  Als tweede waren het Corné, Wilko en Merijn, Derde waren Martin, Daan en Jelmer. Vierde Frank W, Erik en Jan. Vijfde Jelte, Frank J. en Wilko. Zesde Matthijs, Bart en Thirza. En laatste maar eervol: Jouke, Mennar en Maks.  Meer foto’s van het bierkratcurling en overige IJspret
Een geslaagde avond waar nog zeker tot laat in de avond over werd nagepraat.

Toen was het zaterdag en de ijsbaan was nog steeds open. De wind was gaan liggen, zelfs het zonnetje kwam erbij. ‘s middags om 2 uur begon de bikkeltocht. Rondjes rijden, bij elke ronde een “stempel”. Er was een leuke ploeg jeugd, zo rond de 25 deelnemers deden mee. De meesten hebben hun kaart helemaal vol gemaakt en de kregen een heuse lauwerstocht medaille.

Aan het einde van de middag werd bedacht dat het leuk zou zijn om ‘s avonds nog een wedstrijdje te doen.

Deze keer was het wedstrijdrijder of te wel sprint. 100 m snel schaatsen. Het aantal deelnemers liet wat te wensen over. Toch waren er bij de jeugd een zevental deelnemers helaas maar twee bij de ouderen deelnemers. De snelste sprinter van allemaal was zonder twijfel Matthijs de Boer. Dit was bij de jeugd maar ook tijdens de massasprint verre weg de snelste. Wie weet zien we deze jongen nog een keer bij de bij de Olympische winterspelen.  Verder was bij de snelste bij de meiden Liza Zuidema.Voor alle deelnemers was er prijs een heuse chocolade paashaas.

Voor de ouderen lag het wat simpeler. Ondanks dat de kantine goed bevolkt was waren er maar een drietal die het aandurfden om de schaatsen aan te trekken. Jelmer de Boer, wilde de eer voorbij laten gaan en gunde de prijs aan de overige deelnemers, zo stonden Frank Jansing en Theun de Wit naast elkaar om de wedstrijd aan te gaan. Daar kwam Frank als best uit de bus en moest Theun het doen met een tweede plaats. En ook deze avond werd weer besloten met het napraten in de kantine. Waar dan toch blijkt dat er meer kunnen schaatsen dan zich hadden opgegeven.

Foto genomen in Pieterzijl

En toen was het zondag de laatste dag dat ijs ging houden. Een klein groepje had afgesproken om een kleine lauwerstocht te doen, gewoon omdat het nog kan. Om 10 uur waren de deelnemers bij de friesebrug en het was nog net onder nul. Jelmer, Corne , Matthijs, Merijn, Frank en Nynke zijn op op het ijs gestapt, ze zijn tot Lauwerszijl gekomen met zo nu en dan even klunen. Nynke had het op de terug weg te zwaar en die is in Munnekezijl van het ijs gehaald maar toch knap, dikke 10 kilometer. ‘s Middags was de ijsbaan ook nog even open er waren toch nog wat kinderen die er geen genoeg van kunnen krijgen. Maar de dooi zette snel in het ijs wou niet echt meer glijden. Een rare dag, we begonnen met winter en halverwege de middag was het lente. Voorlopig zullen voor de schaatsen voor de meesten onder ons weer in de opgeslagen worden, toch is er even volop van het Winterweer genoten.

Geef een reactie

Please follow and like us: