Voormalige slagerij in Visvliet. Heirweg 31

Voor de meeste visvlieters was het een gewoon woonhuis. Ja was, is er niet meer, deze keer hebben we als redactie ons laten inspireren door het braak liggend stukje terrein aan de heirweg. Het heeft al weer een aantal jaren te koop gestaan. De laatste tijd was er sprake dat het was verkocht. Hier komen we aan het einde van de stuk op terug.

Van 1766 tot 1934 zou hier het grietmanshuis hebben gestaan. Dit is in 1934 afgebroken. Dit was een vrij grote lang gerekte woning die meerdere percelen bestreek o.a. Heirweg 31, toen nog friesestraatweg. Of frieschestraatweg. In het Grietmanshuis woonde de Grietman, dit was een deels soort burgemeester en deels rechter die kon beslissen in geschillen en dit was dan ook geldend. Een Grietman is vergelijkbaar met een huidige kartonrechter.
Het laatste huis wat hier tot nu toe gebouwd was, was een slagerij en woonhuis, gebouwd in opdracht van dhr en mevr. Postma voor onze bekenden de vader en moeder van Theo Postma. Getekend door architect Gelderloos uit Visvliet. Postma was Slagersknecht bij Tjoelker in Grijpskerk en wilde samen met zijn vrouw een eigen slagerij in Visvliet. We hebben het hier over 1934.
Zo werden er plannen gemaakt voor een slagerij met woning, en wel een luxe slagerij. Er moest hard worden gewerkt om de kosten weer boven water te krijgen. Helaas hield de slagerij geen stand en kon Postma het financieel niet meer opbrengen. In 1940 kwam ook hier de oorlog. Ondanks dat we niet direct wat merkten van de oorlog. Was het ook hier dat luxe artikelen wijken voor het hoogstnodige. De woning werd verkocht tijdens een veiling. De winnende koopman was dhr. F. Banda. Een goede bekende van de fam. Die het huis voor een aanzienlijk lager bedrag dan de kostprijs in handen kreeg.
De fam. Postma verhuisde naar de boerderij aan de heirweg 5 buiten het dorp. Ook liet Postma het slagers beroep achter zich en werd hier veekoopman. Bandsma betrok de woning aan de heirweg. De slagerij verdween en het pand werd volledig woonhuis met kantoor voor het transportbedrijf wat Bandsma bezat. Misschien transportbedrijf ook wat groot gezegd. Bandsma had wat we tegenwoordig noemen een koeriersbedrijf. Hij vervoerde drie keer in de week kleine pakketjes uit Kollum, Burum en Visvliet naar Groningen en andersom. Eerst met Paard en wagen later met een vrachtauto. Waarschijnlijk een van de eerste vrachtauto’s in ons dorp. De Zoon Jan van Bandsma begon samen met zijn vader een vervoersbedrijf in Kollum, Uiteraard met hielpen ze elkaar met vervoer. Bandsma wou naar Kollum en in die tijd werden huizen verkocht op een veiling. Bandsma wilde er 15000 gulden voor hebben, maar er waren geen gegadigden die dit bod wilden uitbrengen. Op de veiling is het toen niet verkocht. De fam. Stokroos kwam in 1964 door brand zonder woning te zitten en heeft de woning toen onderhands van Bandsma gekocht. De fam, Stokroos heeft hier samen met hun vijf kinderen gewoond tot 1992, de kinderen waren allemaal al het huis uit en het huis was best wel groot voor hun tweeën. Toen mevr. Stokroos ook nog haar been brak zijn zij verhuisd naar de bartolesstraat en kwam de woning weer te koop. Het is toen verkocht aan E. Postma. wat overigens geen familie is van de eerste bewoners. Dhr. Postma deed weinig aan onderhoud van zijn woning en ook is het niet duidelijk of hij de woning als zodanig heeft gebruikt. Wel is het gebruikt om te overnachten, verder kwam het er met de dag slechter voor te staan. Ook gebroken ramen werden niet gemaakt. Waardoor de regen en andere weersinvloeden ook grip kregen op de binnenkant van de woning.
  Tijdens Oud en nieuw 2005 /2006 was het naar alle waarschijnlijkheid vuurwerk dat een eind deed komen aan de woning. En ja er hoeft maar één met brandbaar materiaal in aanraking te komen dan blijft er weinig meer over eind.
Op 1 januari 2006 was het dan ook niet meer dan een hoop as.
Er gebeurde weinig om het weer op orde te brengen. De gemeente heeft de kavel overgenomen en de resten geruimd. Het heeft een aantal jaren te koop gestaan.
Maar eindelijk lijkt het nu toch te zijn verkocht. Aan Roffel Investments BV uit Westergeest. Zij willen hier een nieuwe woning op bouwen. Het is de bedoeling om de woning oude stijl te bouwen, met karakteristieke kenmerken en waar mogelijk zal er ook met oude, antieke bouwmaterialen worden gebouwd. In eerste instantie is het de bedoeling om er een twee onder een kap op te zetten, Maar dit is nog niet zeker. Wel is zeker dat de kavel is verkocht, voor de rest hangt alles nog af van diverse factoren. Zo is het ook nog niet zeker of de te plaatsen woning voor verhuur of verkoop zal worden gebouwd. Wel vindt dhr. Roffel van Roffel Investments BV het belangrijk dat de woning in het straatbeeld past en oude kenmerken terug komen. Mocht er meer bekend worden zullen we het laten weten.

Bronnen: Heerlijkheid Visvliet, Visvlieterarchief Oudheidkamer, privé archieven.

Geef een reactie

Please follow and like us: