De Durme M56 niet meer in Visvliet.

We zijn een woonhuis armer, niet dat er mensen woonden. Nu is dit in het verleden wel zo geweest dat het bewoond was, maar toen lag het op een andere plaatst. Waarschijnlijk is het duidelijk dat het hier niet gaat over een woonhuis maar over een voormalige “woon”boot. De Durme M56 was de boot van Gerrit Couperus. Hij heeft de boot gekocht als oud vrachtscheepje die dienst deed in z’n laatste jaren van z’n werk als bunkerboot, dat is een bevoorrading boot voor andere schepen. Hij heeft hem zelf op en omgebouwd tot woonboot, compleet met alles er op en er aan. De zijwanden zijn verhoogd en zijn er ramen in aangebracht. Er is een badkamer met ligbad en douche in geplaatst, een keuken met combi-magnetron en inductie kookplaat, een kamer en meerdere slaapkamers. De boot lag vlak bij Koudum waar hij opgebouwd is met als doel er op te gaan wonen en er mee naar Wommels te gaan. Daar gekomen gaf dit problemen met de aangepaste ligplaats verordening in de gemeente en mochten ze daar na een jaar niet meer blijven liggen. Na diverse gangen naar de rechtbank om het gevecht met de gemeente te beslechten, wat gewonnen en wat verloren, is er besloten om te verhuizen. De fam. Gros had hun huis in Visvliet te koop, en er was water waar de boot ook kon komen. De koop was snel gesloten en de fam. Couperus trok naar Visvliet met al hun hebben en houden, zo ook de boot. Er moest nog wel wat werk gebeuren aan de boot. Zo waren er plannen om er een stuurhut op te plaatsen welke weg geklapt zou kunnen worden, dit zodat er ook onder de bruggen doorgevaren kon worden. Helaas liepen de wegen anders dan in eerste instantie waren gepland, want naast het onderhouden van boot moesten er nu ook plannen komen om de woning op te knappen. Zoals het bij een ieder wel gebeurd, is het ook hier dat niet alle plannen tot uitvoering komen. Sterker nog, soms gaat het al helemaal niet zoals in eerste instantie werd gedacht. Wel groeiden de kinderen op en moesten naar school. Gerrit die veel dat kwijt was aan werk en daarnaast nog zijn hobby’s en ja dan blijven de projecten liggen. De boot kwam er al slechter voor te staan. Toch is er nog een poging gedaan, zo heeft hij het dak nog in de verf gezet, de stuurhut diverse malen in de lak gezet en diverse keren problemen opgelost. Na een lekkage in het dakraam kwam ook het plafon in de kamer gedeeltelijk naar beneden. Al met al wordt het al zwaarder om de moed te vinden om er weer aan te beginnen. Na dat ook het huwelijk strandde, heeft Gerrit er voor gekozen om de boot vaarwel te zeggen. Helaas ging de verkoop niet zo vlot als gedacht, en was het moeilijk om een koper te vinden. Toch was het dan eindelijk een opluchting dat er een sloper is gevonden die de boot wou opkopen. Afgelopen zaterdag was het dan zover dat de boot weg gegaan is uit de Lauwers richting Leeuwarden waar de boot gestript gaat worden. Er moest naar Friesland worden gevaren, maar de boot lag met de kop richting Groningen. Na dat de motor aangeslingerd was werd er koers gezet richting Groningen om te draaien bij het Visvlieterdiep. Helaas ging dit niet als gepland vanwege de sterke stroming en moest er hulp komen om toch de boot de juiste kant op te laten varen. Zo werd de hulp van Teunis v/d Hoek ingeschakeld. Na toch nog een kleine twee uur aan het draaien van de schuit is besteed, kon er eindelijk richting Friesland worden gevaren. Gelukkig was het waterpijl op een redelijk normaal pijl zodat de vaste spoorbrug en de twee bruggen in Gerkesklooster met twee centimeter over gepasseerd konden worden en de reis verder voorspoedig is verlopen.

Geef een reactie

Please follow and like us: