Droomtocht Naar Kern met Pit

Als Eise Eisinga Droomtocht mochten we ons vandaag weer melden bij Kern met Pit om in het jaar 2018 mee te doen. Wij als stichting hadden ons voor dit jaar weer aangemeld. Dit hebben we ook al eens eerder gedaan 2014, toen hebben wij de complete Droomtocht als plan opgegeven. Ons project stond toen nog in de kinderschoenen, en alles bleek toch een stuk trager te gaan dan dat we in eerste instantie dachten. Maar ook wij leren. Dit jaar hebben we twee objecten opgegeven, te weten de zon/ maansverduistering, halvemaan en de wiskundige raadsels. Voor deze wiskundige raadsels zoeken we overigens nog ideeën.

Mocht je denken waarom niet de zonnewijzer Haringhuizen, dit is project is eind 2017 al volledig aanbesteed. Helaas zat het weer niet mee, maar zodra het weer het toelaat zal het uitgevoerd worden.

We moesten ons als Droomtocht rond twaalf uur melden bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Men werd er ontvangen met koffie, waarna we vrij snel konden genieten van een lunch. Broodjes Kaas, vis en vlees waren. Een goed gevulde lunch. Na de lunch kregen de genomineerden een tafel aangewezen om hier hun idee te promoten en samen met anderen te brainstormen over het project. Hilly Gorter en Theun de Wit waren aanwezig namens de Droomtocht. Ook kregen alle deelnemende projecten een coördinator toegewezen. Voor de Droomtocht is dat mevr. Trees Feldbrugge. Bij onze tafel schoven o.a ook aan  mensen die bezig zijn met een speeltuin in Delfzijl, een tweetal van het Plaatselijk Belang uit Noordwijk, ook bezig met een speeltuin. Een goed gevulde tafel.

Wij hebben onze plannen verteld en uitgelegd wat ons doelstelling voor Kern met Pit is in 2018: namelijk het realiseren van 2 objecten.

Volgens de ingewijden zag ons project er goed uit. Goed met dorpsbewoners communiceren blijkt vaak een breekpunt bij mening project. Wij hopen dat we het op dit vlak goed doen, natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Mocht je toch vragen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen. Ieder mocht ons nog ideeën aandragen. Een van de mooiste en warmste was van een mevrouw. Die vond dat, naast het Planetarium in Franeker, ook wij in aanmerking konden komen om op de werelderfgoed lijst te komen.

Na deze brainstormsessie was het aan de deelnemers van vorig jaar om te laten zien wat er van hun projecten is geworden. Ieder kreeg hiervoor 5 minuten. Zo waren er een 6 tal projecten

– “Naar buiten” Ten Boer. (schoolkinderen die de tuin onderhouden bij een noodopvang voor demente bejaarden),

– “Aanleg buitenterrein voormalige school tot gemeenschappelijke tuin” Alteveer.

-Den Andel “Historiaal- Feit en verhaal” (voor een actief historisch museum),

-“Fiets en wandelpad Greedebos” Roodeschool,

-“Groente en fruitkar Dorpsschooltuin” Vriescheloo (groente en fruit gekweekt en verkocht door kinderen van de bassisschool) als laatste was project

-“Ommetje Harssenlaan“ Adorp (een onverharde wandelroute) aan de beurt.

Alle zes kregen ze het predicaat “Kern met Pit” en de check met duizend euro. De jury mocht uit deze zes ook nog de beste project zoeken.

Samen met de stemmen welke online zijn verkregen kwam hier een unanieme winnaar naar voren: de Groente en fruitkar Dorpsschooltuin uit Vriescheloo. De jury onder leiding van Cunera van Selm reikte de prijs uit. Als winnaar van provincie Groningen sleept de school een extra geldbedrag van €1500,00 in de wacht.. Ook mogen ze samen met de andere provincies strijden om ook landelijk de beste Kern met Pit 2017 te worden.

Voor de Droomtocht gaan we eerst voor de normale titel Kern met Pit. Het begin is er. We hebben een spandoek gekregen, deze zullen we binnenkort bij een van de projecten ophangen.

We moeten er nog even tegenaan. En we zijn nog opzoek naar ideeën voor de wiskundige raadsels.

Want we doen het niet als Stichting maar we doen het met dorpsgenoten.

Geef een reactie

Please follow and like us: