Nieuwjaarsreceptie Bartoleshûs 2018

Zaterdag 13 januari was het dan zo ver de vereniging Bartoleshûs wilde weer een ouderwetse Nieuwjaarsreceptie organiseren. Zo werd de toneelvereniging benaderd of deze het in elkaar wilde knutselen en uiteraard ten tonele te brengen. Helemaal onervaren was de toneelvereniging niet, ze hadden het al vaker georganiseerd. Het vergt de nodige voorbereiding. Maar dan heb je ook wat.

Alles begon met hun oor te luisteren leggen, de oude koeriers doorspitten en uiteraard een blik werpen op de site. Om nog meer informatie te krijgen zijn ook dieren uit de dierenweide ingezet om hun oren ter luister te leggen. De geit en kip en het konijn waren zelfs aanwezig om sommige thema’s extra kracht bij te zetten. Natuurlijk is het onmogelijk om alle activiteiten die hier in dorp gebeuren onder de loep te nemen. Zeker daar je dit toch ook nog een beetje hilarisch naar voren wil brengen. Voor de toneelvereniging begon de dag van de nieuwjaarsreceptie al vroeg. Want de kip en geit waren vroeg in de veren om extra aandacht te vragen voor de nieuwjaarsreceptie. Zo werd huis aan huis nog een flyer bezorgd en werden onze inwoners ook luidkeels door de kip kakelend en door de geit mekkerend van de overige informatie voorzien.

Naast de thema’s die behandeld werden was er na elk thema een bijbehorend liedje, de tekst van het betreffende liedje was via een beamer te volgen, zo kon het publiek met elk nummer meezingen.

Ook waren er door het hele programma heen diverse vragen waarbij je de eerste letter van elk antwoord moest noteren. Met deze 12 letters kon je door te puzzelen een woord woord krijgen. Dit bleek toch pittiger dan gedacht toch waren er vele goede antwoorden. Nu hebben we de toneelvereniging gevraag of we de vragen mochten publiceren, Voor vragenlijst hier klikken.

Rond achten was de zaal goed gevuld. De opening werd gedaan door Albert Jan van de toneelvereniging. Deze had als eerste de mededeling dat de AED reeds was verplaats van de Auberge naar Heirweg 47 Zie hiervoor elders op deze site.

Daarna kon de voorstelling beginnen. Het was donker op het toneel onze nieuwe inwoner Edwin Turksema kwam op met een zaklamp, kwam Alie tegen, het kon niet uitblijven, als eerste werd het lichtplan in het dorp onder de loep genomen. Gelukkig was er de windmolen van de firma Bakker die er voor zorgde dat er meer licht ten tonele gebracht kon worden. En het eerste liedje kon dan ook niet anders zijn dan het nummer van Ede Staal Het het nog nooit zo donker west.

Om de stemming er van het begin goed in te krijgen was het de presentator Albert Jan die het nummer uit volle borst mee zong. Hierbij een greep uit de onderwerpen die besproken zijn. De toneelvereniging zelf werd ook nog even op hilarische wijze besproken, zo ook het idee van de Huiskamer. De fruitbomen op de omloop welke al vroeg in de ochtend worden ontdaan van hun vruchten om deze te koken en dan te verkopen voor een goed doel. Ook de droomtocht was onderwerp van gesprek. De stapstenen en het mozaïek bankje maar ook zeker de zaterdag dat Expeditie noord bij het bankje op bezoek kwam en dat de plakkers toen nog even snel uit het dorp werden geplukt. De hekken langs haring huizen kwamen tersprake. De playbackshow van de Oranjevereniging was aan de beurt waar door Joeke Kees en Hillebrand het liedje boutje moertje nippeltje werd vertolkt. Ter wille van de tijd was er maar een nummer die werd vertolkt. De jury van de playbackshow bestaande uit de kip, geit en konijn waren het dan ook unaniem eens dat deze heren de eerste prijs van de playbackshow hadden verdient. Ook de jaarlijkse terugkerende schuurverkoop werd onder de aandacht gebracht.
Zo ook de renovatie van de opslag. Waarbij de dames het al vissend vertolkten. Ook de verkoop van de rommelmarkt kon niet uitblijven. Zeker daar er door een van de verkopers een fietsje van een kind die het daar even had gestald werd verkocht. Gelukkig kon de nieuwe eigenaar snel worden opgespoord om het het betaalde bedrag te retourneren en de fiets werd weer overhandigd aan de rechtmatige eigenaar. Ook het Oudpapier werd nog even behandeld en zo ook de buurtpreventie app. en de actie van NL doet op 10 en 11 maart. Als laatste was het aan de Kip, Geit en het konijn die tot voor kort nog woonden aan de heirweg in de dierenweide, maar die plaats moet maken voor een woning. De Kip, Geit en Konijn waren op zoek naar een ander onderkomen. Toch vonden dat ze in het midden van het dorp toch best wel een goed overzicht hadden. Maar helaas. Zelf vonden ze dat een mooie plek op de Eise Esingastraat hadden gezien. Halverwege. Tenslote waren er al meer mensen van de Heirweg naar de Eise Esingastraat gegaan. Dus wilden ze hun onderkomen zoeken bij de lachende Kip.

Al met al een mooie voorstelling over het jaar 2017. De toneelspelers Aly Frik, Margreet Kempenaar, Dorothe Boog, Welmoed Sikkema, Albert Jan Bosboom, Jacob Heeres en Edwin Turksma van de toneelvereniging werden bedankt namens de ver. Bartoleshûs en kregen allen  een bedankje.

Naar de foto’s

Geef een reactie

Please follow and like us: