Oud en Nieuw 2017-18

Als eerst willen we als redactie en bestuur ook langs deze een iedereen het beste wensen voor het jaar 2018. Hopen dat het voor een ieder een gezond en gelukkig jaar wordt.

Het jaar 2017 hebben we weer afgesloten, bijna traditie getrouw met carbid en vuurwerk.
De oudere jeugd was uiteraard al wat eerder aan het werk gegaan om het carbidschieten allemaal tot in de puntjes te regelen. Er moest toch echt wat geregeld worden. De vergunning was al binnen, dus konden de jongens en meiden aan de slag. Inkopen en het huren van diverse zaken. Of zoals ze het zelf zeggen, carbidschieten is leuk, maar niet gratis.
Om de eerst kosten te dekken, moest er door de organisatoren zelf ook worden geïnvesteerd, Zaterdag was het zover het weiland werd klaargemaakt voor een feestje. De tent neergezet en rijplaten opgehaald. Een bar werd neergezet, Het mooie was hier een bar uit twee gedeelten, eentje die vaker gebruikt werd en de ander werd bij de fam, Bosboom uit huis gehaald. De twee barren werden in de tent gekoppeld en sloten tot verbazing geweldig op elkaar aan. De bussen werden gehaald en ook het “kanon” werd in gereedheid gebracht, een giertank omgebouwd als carbid tank. Een ding is zeker, de klap van dit “kanon” valt mee, de drukgolf die daar weer achterweg komt is door het hele dorp voelbaar. Zondag, de laatste dag van het jaar waren de jeugd al vroeg in de weer om de laatste dag in te luiden. Zo werd er in het westen van het dorp het “kanon een keer afgevuurd, op Haringhuizen was de jongere jeugd ook al vroeg uit de veren om deze dag met knallen van carbidbussen in te luiden.

Rond tien uur werden de laatste dingen bij de tent in gereedheid gebracht. Het is dan toch geweldig om te zien dat er aan alles word gedacht. Om glij partijen te voorkomen was er een hek lang het pad geplaatst. De verlichting en muziek werden geïnstalleerd, de koelkasten geplaatst. Rond enen waren ze er helemaal klaar voor. Na de soep verzorgd door (buurvrouw) Sieta de Wit konden de eerst melkbussen hun explosie laten horen.
Niet alleen de groentesoep is door Sieta gemaakt ook had ze al een paar dagen in de keuken gestaan om stamppot boerenkool klaar te maken, wat ook al bijna een traditie is. Deze keer was het echte biologische boerenkool hier zat veel voorwerk in maar dan heb je ook lekkere stamppot! En dan weet je weer waarin een klein dorp groot in is. De aardappels en boerenkool waren gesponsord door Popke Wilpstra. Nadat de eerste knallen te horen waren kwam ook het eerst publiek op naar de oude dijk.

Niet alleen op de oude dijk waren carbidbussen aan het knallen. Op het sportveld was de jongere jeugd bezig carbidbussen tot knallen te brengen. Helaas was de regen een spelbreker, zowel op het sportveld als op de oude dijk.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk was de tent rond vijven goed gevuld met publiek en werden naast de bussen ook de innerlijke mens gevuld, met zowel vloeibaar als vast voedsel,dit tot acht uur ook de jeugd leert van voorgaande jaren. Wil je ‘s nacht ook nog publiek dan moet je tijdig de tent sluiten. Om half negen gingen de laatsten naar huis om rond half een weer te terug te keren om het nieuwe jaar in te luiden. Om één uur had de organisatie een “vuurwerkshow” georganiseerd. Daarna kon het begin van het nieuwe jaar nog tot in de kleine uurtjes worden door gevierd.

Toch is er nog ruimte gevonden om een andere oude traditie in ere te houden, het slepen. Ook in ons dorp werden er weer spullen van plaats verwisseld. Ons is het niet bekent wie deze sleepactie hebben gedaan, maar als je ‘s morgens een ronde door het dorp doet en al de dingen ziet staan op een plek waar ze niet horen dan kunnen wij niet anders dan onze complimenten geven.
  Geen vernielingen, alleen maar verplaatsing. Natuurlijk kon een vreugde vuur niet ontbreken. Zo werd er op de kruising Bartolesstraat Haringhuizen een bank in de as gelegd. Al met al kunnen we als dorp zeker terug zien op een goed oud en nieuw. Wat ons betreft hopen we dat ze het nog jaren vol houden.

Naar het fotoalbum oud en nieuw 2017-2018.

Geef een reactie

Please follow and like us: