Collecte Kerstnachtdienst

In de kerstnachtdienst is de collecte voor het Hamil Fistula Nederland.
In de zeventiger jaren kwam er een artsen echtpaar uit Australië/Nieuw-Zeeland naar Ethiopië.
Ze specialiseerden zich in de behandeling van fistels (in het engels fistula), ontstaan tijdens een bevalling. Een fistel is een gat in de blaas en soms ook in de endeldarm, waardoor de vrouwen incontinent worden.
Etiopie is een uitgestrekt land waar je niet zomaar naar een ziekenhuis kunt gaan als de bevalling niet goed gaat. Als je een dood kindje krijgt en/ of je plas niet op kunnen houden.
Je man en andere mensen gaan je mijden om dat je stinkt.
Catherine en Rep Hamlin vingen deze vrouwen op, toen bekend werd dat ze deze vrouwen konden opereren, zodat de gaten gedicht werden en de terug konden naar hun dorp.
Intussen zijn er meer dan 30000 vrouwen geopereerd. Bij 95% is de operatie succesvol. De overige 5% word zo goed mogelijk verzorgd. Ze kunnen in het ziekenhuis werken als hulp.
Er is een dorp waar ze terecht kunnen en hun brood verdienen met wat dieren en een akkertje.
Inmiddels is er ook iets gedaan aan de grote afstanden tot de fistel hospital in de hoofdstad Addis ababa, Dagenlang lopen of hobbelen in een bus is niet comfortabel als je hoogzwanger bent.

Dr Catherine Hamlin with trainee midwives at the Hamlin Fistula Hospital, Ethiopia 2009. Photo: Lucy Horodny, AusAID

Er zijn 5 buiten klinieken verspreid over het land. Daar worden de patiënten opgevangen. Er zijn cursussen voor vroedvrouwen. Kortom er wordt hard gewerkt. Rep hamlin is overleden maar

Catherina is nog steeds een begrip in de kliniek met haar 93 jaar. De ethiopische regering is de hamlin fistula kliniek welgezind maar draagt financieel niets bij. De operaties worden kosteloos uitgevoerd, dus men is geheel afhankelijk van allerlei landen.
Hamlin fistula Nederland zamelt geld in zodat Catherinas werk door kan gaan. De collecte van de kerst nachtdienst is hiervoor bestemd.

Geef een reactie

Please follow and like us: