Tentoonstelling Geref. kerk

Zaterdag en zondag 28 en 29 oktober 2017 was er in de Geref.Kerk te Visvliet een tentoonstelling van gehaakte en gebreide dekens.
In 1990 reed Gerrit Wiersinga met hulpgoederen naar Roemenië. Enkele dames uit Visvliet begonnen met lapjes breien en maakten daar dekens van en deze waren bestemd voor Roemenië en die deelde Gerrit Wiersinga daar uit.
In de map met krantenknipsels die in de kerk lag , kon je dit lezen.
In Chinkoe is een kindertehuis van pater Don. In één grote kamer van 8 bij 4 meter staan de bedjes naast elkaar waar baby’s in liggen en nonnen ze verzorgen. Soms wordt er een baby op de stoep gelegd bij pater Don, want de mensen weten dat ze daar verzorgt worden. De kinderen blijven daar tot ze 15 jaar zijn, waar ze voeding en opvoeding krijgen, de pater is wel streng. Aan een lange tafel zit pater Don aan het hoofdeinde, zo houdt hij iedereen in de gaten. Met een schoolbus, die ze gekregen hebben uit Apeldoorn gaan ze naar school, een dorp 25 kilometer verder op. Zelf hebben ze in Chinkoe ook een bakkerij, waar de mensen uit het dorp ook brood kunnen kopen.
De kleine dekentjes gaan naar kindertehuizen.
In Turka waar een Geref.Kerk is zorgt de vrouw van de dominee dat iedereen die het nodig heeft een deken of kleding krijgt.
In Cluj Nacapoka is een grote school daar gaan ook dekens naar toe.
Ook het kindertehuis in Tarmejoe heeft dekens gekregen.

Elk jaar gebeurt dit nog, alleen gaat Wiersinga daar zelf niet meer naar toe.
Hij is vrijwilliger bij S.T.E.F uit Eestrum en die brengen elke 2 maanden een vrachtauto met hulpgoederen naar Roemenië en nemen de dekens mee.Tien dames uit Burum, Grijpskerk, Harlingen, Leek, Oude Pekela en Visvliet breien en haken al vele jaren. Dit jaar waren er ook 45 truien, 42 paar sokken,8 poncho’s, 28 mutsen en 34 sjaals, 30 washandjes met zeep door de dames gebreid. De 110 dekens waren uitgestald over de banken en stangen in de kerk. In de dekens gaan knuffels mee voor de kinderen in de kindertehuizen.In november gaan deze spullen naar Biskanie in Roemeens Moldavië, ds. Bavel neemt het in ontvangst en deelt het uit aan de mensen die het echt nodig hebben. Ds. Huttenga ging voor in de dienst die om 11.00 uur begon en besteedde speciale aandacht aan de breigroep.
De dames kregen van de diaconie twee manden met garen en allemaal een bloemetje.

Zaterdag en zondag werd de tentoonstelling door vele mensen bewondert.

Hebt u nog garen of knuffels liggen we willen het graag hebben.

Johanna Marinus.

Geef een reactie

Please follow and like us: