Nacht van de Nacht

Al enkele jaren organiseert de gemeente Zuidhorn de Nacht van de Nacht. Dit jaar was vindt het plaats in ons dorp Visvliet, de organisatie was in samenwerking met het Plaatselijk Belang. De dames Hilly Gorter en Ursula Appolt hadden vanuit het Plaatselijk Belang de organisatie op zich genomen in samenwerking met Joost Smits van de Gemeente Zuidhorn. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.
Rond achten werden de deelnemers ontvangen met koffie en cake in de Hervormde kerk ook wel de witte kerk genoemd. De kerk heeft als kerk geen functie en is dan ook uitermate geschikt voor dit soort activiteiten. Hillebrand Kempenaar en Agda v/d Vlis beide bestuursleden van de plaatselijke stichting die de kerk beheerd schonken de koffie. Op deze avond hadden een kleine zeventig mensen het dreigende weer getrotseerd. Na dat Hillebrand de klok had laten luiden werden in de kerkzaal de bezoekers welkom geheten door Theun de Wit (voorzitter van het Plaatselijk Belang) die het woord gaf aan wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn. In zijn speech haalde de wethouder het lichtplan van Visvliet nog eens aan. Normaal gesproken wordt de straatverlichting in het dorp gedoofd waar de Nacht van de Nacht wordt gehouden. In Visvliet was dat niet nodig daar de straatverlichting in het dorp is aangepast door het licht panel. Zie ook elders op deze site. Om ook anderen te laten zien dat je ook een goede verlichting hebt met minder licht, zo vertelde Henk Bakker hebben ze besloten om hier de straatverlichting te laten branden. Na Henk Bakker was het woord aan Titian Oterdoom die vertelde dat we hier te veel lichtvervuiling hebben en wat de invloed is van deze overvloed aan licht voor mens en dier. Zo zijn mensen op diverse manieren bezig om minder lichtvervuiling te creëren. Een bijkomend voordeel van minder licht is minder kosten. Een mooi voorbeeld liet Titian zien met een grote tuin die volledig in het licht was gezet. En dan vanuit het raam nog even kijken hoe mooi de tuin er voor staat en dan vervolgens de gordijnen dicht trekken en er niets meer van zien. Je zou ook een gedeelte van die verlichting uit kunnen doen als je er toch niet bent. Zo gaat het op veel meer plaatsen. Misschien moeten we ook eens bij onszelf te rade gaan of we het niet met wat minder kunnen doen. Wel is zeker je moet je er zelf goed bij voelen, maar werp eens een blik op je eigen licht “vervuiling”. Hier onder een aantal sheets van de presentatie. Waar Tian boeiend over kon vertellen, en hierbij het belang van het donker onderstreept.
Zo kon Titian ook vertellen dat er plaatsen zijn waar je echt nog onder de sterrenhemel kunt slapen, hier wordt dan ook uitleg gegeven over de sterren, niet alleen over de sterren maar ook over sterrenbeelden. Na Titian was het woord aan verhalenverteller Geert Zijlstra. Die hier zijn eerste verhaal over Eise Eisinga deed aan het publiek. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld en liepen via 2 verschillende routes door het dorp, door middel van code-woorden kwamen ze op de bestemming, waar het volgende verhaal werd verteld. Zo stond Henk Wierenga in de boerderij aan de Stationsweg 33 een verhaald deed over de liefde en stond mevr. Aafke Hoek bij de “jeugd”container bij
de Friesebrug een verhaal deed over de schoenmaker van Visvliet. Nadat de heer en dame hun verhaal hadden verteld kon men een pitstop maken op de Oude dijk, hier werd men voorzien van heerlijke warme dranken, Glühwein en warme Chocolademelk. Deze pauze werd omlijst met accordeon muziek bespeeld door Carla v/d Ven. Nadat ieder was voorzien werd er nog een kort verhaaltje verteld door Geert Zijlstra over Princes en Blauwbaard. Beide groepen wisselden naar de pauze de route naar de Friesebrug en de andere groep naar de boerderij. Hierna kon er nog even worden nagepraat in het Bartoleshûs waar een ieder werd getrakteerd op een drankje, bitterballen en andere lekkernijen. Zo zijn er mensen die nog echt even hebben genoten van de nacht in Visvliet toen ze weer huiswaarts keerden.

 

Geef een reactie

Please follow and like us: