Week tegen het pesten.

Deze week is de week tegen het pesten, eigenlijk raar dat we daar een week voor hebben. De meeste mensen en ook wij zijn altijd tegen het pesten. Wat is pesten nou eigenlijk. Wanneer is het plagen en wanneer is het pesten.

Plagen gebeurt vaak als een lolletje, gebeurt niet dagelijks en niemand probeert boven de andere te staan. De ene keer plaagt de een, de andere keer plaagt de ander en er is geen intentie om elkaar pijn te doen. Wat niet betekend dat plagen nooit pijn doet.

Bij pesten is de machtsverhouding anders. De pester is vaak ouder, sterker of brutaler en zoekt het zwakke punt van iemand op. De intentie is de andere pijn doen of kwetsen en daarmee zelf sterker te lijken. Pesten is iets wat meestal vaker en langer gebeurt.

Toch is de scheidingslijn tussen plagen en pesten dun. Iets wat als een plagerij is begonnen kan uitgroeien tot pesten. Bijvoorbeeld omdat andere mensen de eerst zo onschuldige plagerij overnemen en uitbreiden.

Nu wonen wij in een klein dorp, waar naar verwachting minder wordt gepest, toch kunnen wij ons als dorp niet vrijpleiten van pesten. Zeker onze jeugd kan het over het algemeen goed met elkaar vinden, en we kunnen dan ook rustig zeggen dat de meest voorkomende dingen plagerijen zijn.

Toch kan je iemand hier ook verschrikkelijk mee krenken, voor hun leven tekenen!

Een mooi voorbeeld staat in het verhaal van de startdienst waar een jongen van zijn vader spijkers in een plank moet slaan, als hij een woede aanval heeft. Dat zou je ook kunnen doen als je weer wat lelijks hebt gezegd tegen een ander. Elke keer dat je dat gedaan hebt moet je een spijker in een plank slaan, als je dan sorry hebt gezegd mag die spijker er weer uit. Er blijkt net zoals in de plank een litteken over. Misschien iets om over na te denken. Het staat soms dichterbij dan je denkt.

Zeker in deze moderne tijd waar het pesten steeds minder rechtstreeks gaat maar vaak via internet. Via facebook en app-groepen. Dat je iemand op die manier kapot kunt maken kunnen we ons bijna niet voorstellen. Toch gebeurt “cyberpesten” steeds vaker en meer.

Niet meer de “week” tegen het pesten, altijd tegen het pesten!

Geef een reactie

Please follow and like us: