afscheid bibliotheek

Een voorlees middag met een rouwrandje.
na 35 jaar sluit in Visvliet de kleinste (bemande) bibliotheek van Nederland. De laatste wisselbibliotheek in de provincie Groningen.

Begonnen in 1982 gesloten in 2017.

Een klein stukje Historie. In Visvliet hebben we voor 1982 een christelijke bibliotheek in ons Centrum” Deze werd gerund door dhr. P. Riemersma. Meneer Riemersma ging dan een keer per maand naar Groningen naar de christelijke boekenhandel om daar boeken te halen. Het ging hier dan om boeken voor volwassenen. Deze kwamen dan wel van een christelijke boekhandel, toch werden ze voor dat ze werden uitgeleend eerst gelezen, mocht er dan dingen in staan waarvan men vond dat deze niet gelezen mochten worden, dan werd dit met stift zwart gemaakt.  Zo kon het dus zijn dat er stukken uit je geleende boek niet leesbaar waren gemaakt.

In 1973 is onze hervormde kerk over gegaan naar de stichting oude Groninger kerken. In deze kerk was een ruimte waar men plaats had voor een algemene bibliotheek. Hanna en Halbe Kuipers werden benaderd om het een en ander op te zetten. Halbe was in die tijd directeur van de  bibliotheek in Groningen. Dit was een mooie ingang voor een start van een bibliotheek in Visvliet.
Zeker daar Hanna vond dat er ook meer te lezen moest zijn voor kinderen, niet alleen kinderleesboeken maar ook prentenboeken voor de allerkleinsten.
Zo is er een beging gemaakt met de bibliotheek, zoals we hem nu nog kennen. In het kamertje van de hervormde kerk onder de toren.

Helaas hebben de bibliothecaressen Agda v/d Vlis en
Tiny Boersema moeten besluiten de bibliotheek te stoppen.  Niet omdat ze er geen zin meer in hadden, maar echt omdat de klandizie achteruit liep.
De ooit zo florerende bibliotheek in ons dorp had te weinig bezoekers om open te blijven.

Zaterdag 1juli was het zover. De sluiting, maar vonden Agda en Tiny “we vertrekken niet met stille trom”  Om dan toch een beetje in stijl te blijven is er een voorlees middag georganiseerd.

We werden ontvangen met muziek door Janneke Slagter waarna we plaats mochten nemen in de kerk. Rond kwart voor twee was de kerk al redelijk vol. Klaar voor de aftrap, toch enigszins met tranen in de ogen werd er afscheid genomen. Beginnend met een gedicht van Willem Wilmink. Gelezen door Agda v/d Vlis. Daarna een welkomst woord en toen werd er voorgelezen door de jongste lener Levy Zuidema met Agda. Er werd er gezamenlijk door Agda en Tiny werd even terug geblikt op het ontstaan en hoe het een en ander is gegaan door de jaren.  Zo werden alle bibliothecaressen benoemd en uiteraard de oprichters.

Hierna waren de vertellers aan de beurt.
We hebben meerdere schrijvers in ons dorp en twee daarvan hebben op deze middag voor gelezen uit eigen werk. Als eerste was Christien Boomsma die een stuk voorlas uit haar boek “de Heks van de bibliotheek” geïnspireerd op deze bibliotheek.
Hierna hadden we een kleine pauze, koffie en cake (eigenlijk het enige waar we het rouwende gevoel bij kregen). De kinderen mochten na de pauze met Christien mee naar boven naar de zolder waar nog een stuk werd voorgelezen.
In de kerk werd door Jan Gutman uit eigen werk voorgelezen, eerst een drietal gedichten uit zijn dichtbundel “vroege vogels” daarna heeft hij nog een stuk voorgelezen uitzijn boek “Een zekere man”.

De huidige directeur Mevr. Anneke Attema van de bibliotheek heeft nog een dankwoordje gesproken en ook namens het Plaatselijk belang Visvliet werd nog een dankwoordje gedaan door Theun de wit en Gerrit Landsaat. De dames Agda en Tinny werden door beide partijen bedankt met bloemen.
Maar de dames hadden zelf ook een presentje voor een ieder die had meegewerkt. Waarna de sleutel weer werd terug gegeven aan Mevr. Bergsma van de plaatselijke afd. van de stichting oude Groninger kerken
We konden nog even met een hapje en een drankje nagenieten van de middag.

Kunnen terugkijken op een geslaagde middag toch met een rouw randje, want ook onze bibliotheek is niet meer.  Maar lezen en voorlezen blijft bestaan.

Janneke slagter heeft van het geheel een foto compilatie gemaakt op youtube.
Klik hier om deze te bekijken.

Geef een reactie

Please follow and like us:
error