Startdienst Gereformeerde kerk Visvliet.

De start van het kerkelijk winterwerk. In vroeger tijden het begin van catechisatie, club en voor diegene die het nog kent van vroeger het GJV voor de jeugd, voor de ouderen was er mannen- en vrouwenvereniging. Zang en zo waren er nog wel een aantal verenigingen met kerkenwerk.
Tegenwoordig doen we het alleen met een startdienst. Toch nog een teken dat het kerkenwerk voor het winterseizoen is begonnen.

Een dienst met een speciaal tintje. Koffie en thee vooraf, met een stukje oranjekoek. Met als hoogtepunt: een volle kerk.
De volledige dienst werd verzorgd door het Gospelkoor ”the Rising hope” uit Burgum.
Met als thema “Doe ff normaal” met als voorbeeld onze mobiele telefoon. Laten we eerlijk zijn, daar kunnen we niet meer zonder.

Tijdens deze feestelijke dienst werden de kerkgangers een aantal stellingen voorgelegd. Je kon ze  of niet .

We willen ze jullie niet onthouden want ook al ben je er niet geweest en heb je niets met kerk en geloof, toch gelden de stellingen voor een ieder.

Stelling 1: mensen die veel gebruik maken van moderne communicatiemiddelen, hebben minder persoonlijk contact.

Stelling 2:Op een feestje staat in de hal een mand, met het verzoek daar je telefoon in te leggen, doe je dat? Ik leg mijn mobiel in dat mandje met de wetenschap dat ik de komende paar uur niet direct bereikbaar ben.

Stelling 3: moderne communicatiemiddelen maken de kerk overbodig.

Een ieder voor zich kon de stellingen  of niet . Toch goed om er een keer over na te denken.

Kunnen we zonder onze moderne communicatiemiddelen? Blijkt het niet al te vaak dat we op een feestje zitten en we altijd als onze telefoon een signaaltje geeft we even moeten kijken. Misschien best wel eens verstandig om te zeggen, sorry, maar de komende paar uur ben ik niet bereikbaar.

De verbinding, die met het geloof werd gelegd was dat onze telefoon, eigenlijk belangrijker was dan de Bijbel. Gaan we terug als we ergens de Bijbel hebben laten liggen? Nee. Zeker gaan we terug, als we onze telefoon hebben laten liggen.

Tijdens de dienst werd, in gedeelten, een film vertoond, over een jongetje dat nogal vaak depressief was, zijn vader wilde graag dat hij elke keer, als hij een woedeaanval kreeg een spijker in een stuk hout moest slaan. Binnen afzienbare tijd zaten er vele spijkers in het hout. Dit gaf de jongen te denken, en zijn woede werd hoe langer, hoe minder. Tot hij het kon beheersen. Op een gegeven moment mocht hij weer met zijn vader naar de schuur en mocht hij elke keer als hij zijn woede weer had beheerst een spijker verwijderden. Tot het hout weer helemaal leeg was, de jongen was zo trots als wat. Trots laat hij het zijn vader zien. Ook zijn vader was trots, kijkend naar het hout wilde zijn vader hem toch nog een ding meegegeven. Zijn woede aanvallen waren wel over, maar de littekens blijven.

Zo is het vaak. Ook heb je spijt van wat je hebt gedaan, de littekens zijn geslagen. Iets om over na te denken. Voordat we hier helemaal mee aan de haal gaan, doet me dat denken aan een ander wijs gezegde, ook uit de bijbel “wie zonder zonde is werpe de eerste steen”
Terugkijkend op deze dienst, kunnen we rustig zeggen dat het een geslaagde start van het kerkenwerk werk is. Leuk met gospelmuziek wat toch altijd een vrolijke sfeer geeft.

Gospelkoor ”the Rising Hope” wordt begeleid door drum, gitaar en twee keyboards.

Geef een reactie

Please follow and like us: