Open Monumentendag 2017

De voorspelling van het weer laat best wel wat te wensen over, toch is het niet zo dat het heel erg slecht is op deze openmonumentendag 2017, toch vermoeden we dat het invloed heeft.
Bij ons in het dorp zijn het de gebruikelijke gebouwen die hun deuren hebben opengesteld.

Op de donderdag vooraf gaande aan open monumentendag, is er een bijeenkomst in hotel Aduard van de stichting open monumentendag Zuidhorn waar diverse sprekers hun verhaal doen. Dit jaar is het thema Boeren, Burgers en Buitenlui.

Jan Oomkes voorzitter van open monumentendag Zuidhorn opende de avond. Hij begon met als eerste een persoon in het zonnetje zetten. Deze krijgt dan een oorkonde als Steunpilaar. Dit gebeurt elk jaar. Het betrof hier een molenaar, of eigenlijk een molenaarster. Uit ….. Visvliet. Marian Meijer- Heidema was de Steunpilaar voor dit jaar.
Zo kreeg ze uit handen van Jan Oomkes een streekproducten pakket, een boekwerk en een oorkonde. Ook langs deze weg gefeliciteerd. Marian is al 31 molenaar hiervan 19 jaar in Visvliet. De andere 12 jaar in Winschoten. Dus dit jaar zeker de moeite waard om Marian en de Hilmahuistermolen met een bezoekje te vereren.

Elk jaar op open monumentendag heeft Marjan de deuren open. Meestal laat ze de molen ook draaien, helaas was daarvoor te weinig wind. Om de molen te laten draaien is er windkracht 3 nodig, het was kramp windkracht 2.  Ondanks dat Marjan haar Hobby met veel passie doet, laat het bezoekersaantal vaak te wensen over. Zo ook dit jaar.
Een 7 tal mensen heeft de stap gewaagd om de molen met een bezoek te vereren.

Ook de kerk had vandaag de deur open gesteld. Wij werden ontvangen door Agda van der Vlis (steunpilaar van het jaar 2013). In de voormalige bibliotheek van de kerk waren boekwerken van het Archief uitgestald. Over de kerk, de Bibliotheek, de Oorlog en de Joden die in Visvliet hebben gewoond, dit i.v.m. Met de onthulling van de struikelstenen op 7 augustus (zie elders op deze site). Naar aanleiding hiervan heeft het archief nog diverse stukken binnen gekregen over onze oorlogsslachtoffers Hielke v/d Wal en Pieter Radema.

Maar ook hier bleef het bezoekersaantal steken op 11 Toch geweldig dat de mensen zich inzetten om ons, ons cultureel erfgoed laten zien.

Wil dan toch even terug naar de spreuk die Marieke van der Heide donderdagavond zei: “Als we vandaag niet waarderen wat we gister hebben gedaan, wat doen we dan morgen met de dingen die we vandaag doen”.

Geef een reactie

Please follow and like us: