spelweek 2017

Het is weer voorbij, wat gaat de tijd snel. Spelweek over, kinderen weer naar school.

Terug kijkend is het wel een geweldige week geweest. Zoals gebruikelijk was de opening op maandag, het thema was Muziek, uiteraard word er dan in stijl geopend, ook in ons kleine dorpje kunnen we er wat van. De opening werd gedaan door Gerald Joling, Katy Perry en Lady Gaga. Rond half tien stonden een kleine veertig kinderen te wachten bij het huttendorp, waar na een klein kwartiertje onze gasten kwamen aanrijden in een open limousine met chauffeur. Ze stopten op het veld waar ze werden onthaald door Roelie. De dames en heer zouden hier de onthulling van de naam doen. Dit door het bord waar de naam op stond te ontdoen van zijn jasje. Muziekdorp kwam als naam naar voren.
Door alle kinderen mogen namen voor het huttendorp worden ingezonden en hier wordt dan de mooiste naam door een aantal dorpsgenoten uitgezocht.

Er waren een 10 tal namen ingeleverd, maar er kan er maar een de winnaar zijn. Dit was luuk Die de bijbehorende prijs door onze artiesten in ontvangst mocht nemen.

Ondanks dat de muziek installatie klaarstond, kun het bestuur het honorarium om de artiesten een liedje te laten zingen niet opbrengen. En na dat onze artiesten weer afreisden kon er door de kinderen een plekje worden gezocht om hun hut te gaan bouwen. Ook mocht men gebruik maken van de stapel hout die er lag om een hut te bouwen. Zo was de berg pallets al snel geslonken tot een klein aantal. De rest van de ochtend, maar ook de middag waren vele kinderen, maar ook papa’s en mama’s aan het timmeren om zo spoedig mogelijk een hut in elkaar te timmeren.

Uiteraard werd een ieder voor zien van een drankje, en voor de ouders koffie of thee. Rond half vijf ging de bel voor einde werkdag. En we kunnen niet anders zeggen dan dat er flink gewerkt was. Voor de meesten was de hut al zo goed als klaar. Een kleine groep moest nog een dak regelen. We kunnen rustig zeggen dat er weinig bouwvakkers zijn die binnen een dag een dorp de grond uit stampen. Toch hebben we het weer gered.

’s Avonds was het bestuur samen met een aantal vrijwilligers bezig om de rommel op te halen voor de rommelmarkt. Rond negen uur was het eindelijk tijd om naar huis te gaan.

Dinsdag kon er ’s morgens nog even aan de hutten worden gewerkt en uiteraard moest het dorp toonbaar worden gemaakt door de overgebleven planken en stukken hout op te ruimen. ’s middags waren er spelletjes. Daar het mooi weer was is er gekozen voor water spelletjes. Zo waren er een aantal spelletjes op het sportveld o.a. Water glijden en waterballon vangen  ook in het huttendorp zelf waren er kinderen die zich vermaakten met spelletjes met water. Zo was er een waterbaan en zwembadjes en een springkussen. Zeker met dit mooie weer een geweldige dag.

Woensdag leek het weer helemaal anders. Er is toen gekozen om het uitje naar Nienoord en de Salamader te verruilen voor een dagje zwemmen. Zo werd een ieder vroeg in de ochtend gebeld om te zorgen dat men om tien uur gereed met zwemkleren bij het huttendorp stond om naar de overdekte zwembad in Joure te gaan. Hier hebben de kinderen zich dan ook op deze slecht weerdag super vermaakt.

’s Avonds zou er een activiteit zijn, organiseert door het JAC. Het JAC was de hele week al in de weer geweest om zich klaar te maken voor het spel over de Lauwers. Eten en drinken ingeslagen om er weer een geweldig feestje van te maken. Helaas speelden de weergoden het spelletje niet mee. De ergste regen kwam rond half acht uit de lucht vallen. Dus lieten niet alleen de deelnemers het afweten. Ook het plubliek liet zich niet zien. De jongens en meisjes van het JAC hadden zich prima voor bereid. Er stonden een tweetal grote tenten klaar en waren er speciale boten gemaakt. Maar helaas was het gevoel dat er meer water uit de lucht kwam dan dat er in de Lauwers zat. Toch waren er rond een uur of acht een kleine twintig mensen, waarvan een kleine 15 het aandurfde om de speciaal gemaakte boot te bevaren. De eerste die de spits af mocht bijten was Merijn Boog. Daarna volgden er meer. De jeugd was zeer goed voorbereid want ook aan licht was gedacht. Toen het rond negenen donker werd is er groots uitgepakt met een licht aggregaat. Deze kon het hele gebied van licht voorzien. Rond een uur of half elf is toch maar besloten om er een einde aan te maken. Wel was er nog een prijs uitreiking. Voor de kinderen was de eerste prijs Merijn Boog bij de volwassenen. Eerste prijs Jelmer v/d Bijl en de tweede prijs was voor Ronald de Wit.

Donderdag werd een ieder weer om half tien in het huttendorp verwacht weer men dan kon spelen en het “muziekdorp” kon versieren. Want ’s middags stonden er workshops op het programma. Allen in het thema van de muziek. ’s Avond om zeven uur zou het eten klaarstaan. Zo zat iedereen te smachten naar hun favoriete hap Patat met, van alles. Gebakken door beheerder Piet in het Bartoleshûs. Na het eten konden de kinderen nog even laten zien wat ze geleerd hadden in de workshop van die middag rond half negen was het tijd voor karaoke,  Zo waren een aantal kinderen die wat moeite hadden om hun bemachtigde microfoon weer af te staan aan een ander. Helaas zijn niet alle liedjes uitgevoerd in karaoke, dus werd e rook mee gezongen met de liedjes gezongen door de artiesten. Ook het bestuur lied nog even van zich horen met het liedje van Gerald Joling Maak me gek. Om half elf was het tijd voor het spook verhaal, wat uiteraard ook weer in het thema paste. De geest van de Muziek. Het verhaal geschreven door Theun en voorgelezen door Sieta de Wit. Na dit verhaal was het de bedoeling dat een ieder zijn slaap plaats op  ging zoeken. Heel langzaam viel de een na de ander toch nog in diepe rust. Natuurlijk zijn er altijd kinderen die denken dat deze nacht bedoeld is om wakker te blijven. Maar helaas de leiding was alert. Denk niet dat de dames Wieke en Stien een rustige nacht hebben gehad. Want ook die wilden ’s morgens toch wel graag hun bedje opzoeken. Na het ontbijt kon ieder huiswaarts gaan om net als beide dames ook nog even hun bedje op te zoeken. ’s Middags was er het uitje wat eigenlijk dinsdag gepland stond, het uitje naar Nienoord in Leek en Sportpark “de Salamander” in Wehe den Hoorn. Waar de “oudere” jeugd zich nog even uit kon leven op het varen in kano’s, het bouwen van vlotten en ook nog een kleine soort van survival op het water. Rond vijven was ieder weer thuis om even uit te rusten van toch een drukke dag.

De laatste dag van de spelweek is de zaterdag “de Rommelmarkt” het bestuur en de vrijwilligers was rond acht uur al in touw om de spullen klaar te zetten. Maar zoals het spreekwoord zegt, vele handen maken licht werk. De twee trekkers met aanhangers bleven maar rijden om alles op tijd klaar te hebben. Wel was er ook nog even tijd voor  koffie maar dan snel weer door. Ook het Geluid voor de rommelmarkt werd klaar gezet. Om een uur was dan ook alles gereed voor de opening van de markt. De marktmeester kon niet zo snel zeggen dat de markt geopend was of de mensen stroomden al de markt op, op jacht naar koopjes. Die waren er uiteraard. In tegenstelling tot de weersverwachting hadden wij de hele dag schitterend weer. De tijd ging dan ook vlug. Zo als elk jaar was er een lootjes verkoop met altijd prijs Die liep ook overweldigend. Rond drie uur was de gewone verkoop afgelopen en kon men bij de keet een doosje voor een euro kopen en deze mag men dan vullen met alles wat nog op de markt is over gebleven. Rond vieren is er met opruimen begonnen. De overgebleven spullen gaan naar de kringloop. Voor de dorpelingen was er nog een drankje te verkrijgen op het terras van het Bartoleshûs, waar dan ook een ieder aan zijn trekken kon komen. Om zeven uur was het tijd om de hutten weer af te breken. Een groot gedeelte van de pallets gaat naar opslag om volgend jaar weer te gebruiken een ander gedeelte wordt afgevoerd en een klein gedeelte wordt nog gebruikt om een kampvuur te maken. Waar een ieder nog even kon napraten over de week. Al met al een geweldige week, met op de woensdag na zeker geweldig weer.
Meer foto’s spelweek.
Meer foto’d rommelmarkt.
Op naar volgend jaar.

Geef een reactie

Please follow and like us: