21e motortoertocht

Afgelopen zaterdag 15 juli was er weer de jaarlijkse motortoertocht. Dit jaar voor de 21e keer.

Er zou om negen uur vertrokken worden, de deelnemende motorrijders werden van af half negen verwacht bij het Bartoleshûs. Hier zat Auke klaar om de nodige afhandelingen te doen. Dit jaar waren er wederom een groot aantal deelnemende motorrijders uit ons kleine dorp. 32 hadden zich opgegeven, helaas moest er een verstek laten gaan i.v.m. met rug klachten. We gingen dan ook met 31 motorrijders van start.

De vraag was wel of de weergoden ons wel goed gezind waren want bij aankomst bij het Bartoleshûs kwam er toch echt water van boven, dat we als motorrijders toch wel als minder prettig ervaren. Een kleine tien minuten voor vertrek hield de regen het voor gezien.

Nadat Auke de rijders en bijrijders had toegesproken en uiteraard de nieuwe rijders had verwelkomd, kon een ieder zich naar zijn/haar motor begeven om te vertrekken. Een opvallende trend was volgens Auke dat er elk jaar meer vrouwelijke motorrijders bij komen. Dit jaar waren er negen vrouwelijke rijders. Toch moet de trend zich nog een aantal jaren voort zetten voordat we even veel vrouwelijke als mannelijke rijders hebben. Het een goed gevoel dat we hier in ons dorp al meer vrouwen hebben die er voor gaan om hun rijbewijs aan te vullen met het motorrijbewijs.

Zoals elk jaar waren Jacob Heeres en Aly Frik de voorrijders waarna de groep in colonne volgt en Auke Hiemstra de groep afsluit. Zo ging de route over de Heirweg, stationsweg op naar Stroobos/ Gerkesklooster waar de route over de kleiner wegen door Frieland voerde. Zonder problemen kon er worden doorgereden naar Grou waar we werden opgewacht door het vast team van koffie schenkers Joost Mulder en Marten v/d Bijl, deze keer vergezeld van Jan Medema en Sander Mulder. De koffie werd geschonken bij een tankstation waarbij degene met een kleine tankinhoud, ook hun motor konden voorzien van brandstof. Na een klein halfuurtje konden de motoren weer worden bereden, op naar de jaarlijkse culturele bestemming. Voor dat we daar aankwamen, bleek al snel dat we echt in Friesland zaten want we hadden geregeld een brug tegen. Toch geeft elke stop een ontspannen gevoel, want haast kennen we niet op deze dag. Naast de bruggen moest het water ook op een andere manier worden gepasseerd. Op deze route moesten we het water “de langweerdervaart” over met een pond met dezelfde naam, de “langweer”.
Daar we met een dikke dertig motors, rijders en uiteraard nog een aantal bijrijders waren, moest er in twee keer worden overgestoken. Nadat iedereen de overkant had bereikt kon de tocht worden vervolgd, zo kwamen we rond half een aan in Lemmer. Voor de deelnemers die ook de eerste rit in 1996 hadden gereden, kregen al een licht voorgevoel en dat werd bevestigd. De lunch was evenals toen bij het Indian museum in Lemmer. De organisatie had vorig jaar met het twintig jarig lustrum hier graag heen gewild, maar toen was eigenaar Tony Leenes naar het buitenland, en was het museum niet open. Vandaar dat er is gekozen om het te verplaatsen naar dit jaar. Na de geweldige lunch, welke ook al jaren wordt verzorgd door Nicole v/d Bijl en Follie Stokroos, konden we het museum bewonderen. In het Museum konden we over alle motoren die daar stonden de bijbehorende informatie krijgen. Tony is een geweldige verteller en zo hebben we ons daar prima vermaakt. Indian was de motorfiets in America, later is ook Harley Davison begonnen met het bouwen van motoren, het zijn jaren rivalen van elkaar geweest, bij Tony nog steeds. Als laatste had Tony nog een extraatje, een motor uitgevoerd met een startmotor. Tijdens het starten van deze motor deed menig een even een stapje achteruit! Daar een Indian vaak een grote terugslag heeft is het moeilijk om hem aan te trappen, maar een startmotor is er niet voor een Indian, dit is een “uitvinding” van Tony zelf, welke al verkocht wordt over de hele wereld. Tony is een verwoed Indian fan en dat kan je in alles merken. Ook hebben wij onder onze motorrijders fans. Zo moest Kees toch even laten zien dat hij fan is van Moto guzzi, de motor waar hij op rijd! Hier had Tony geen moeite mee, dit zou een zusje zijn van de Indian. Dit gaf Kees toch wel een extra goed gevoel, met als gevolg dat zijn motor het terein niet meer wilde verlaten. Toch wilden we hem niet alleen achterlaten, dus met mankracht werd zijn motor ook gereed gemaakt voor vertrek. Via kleine weggetjes en dorpjes, waar we nog nooit van hadden gehoord zoals Harich, Elahuizen,  kon er nog even worden getankt in Woudsend, toen op naar Koufurderrige, Hommerts, Osingahuizen, Heeg, Nijezijl, Scharnegoutum, Boazum, Easterwierrum, Weidum, Jellum, Boksum en uiteraard ook nog wat grotere plaatsen gingen we richting de koffie bij It Holt in Deinum. Voor de een koffie, maar het mocht ook een frisje of een ijsje worden we hadden er tenslotte fantastisch weer bij. Na deze versnapering konden we ons opmaken voor de laatste 50 km. Via Leeuwarden, Lekkum, Miedum plaatsjes echt waar aanzienlijk kleiner dan ons dorpje Visvliet, zo door Gytsjerk, bij Ryptsjerk en Hurdegaryp langs. Over de centrale as naar de Westereen (zwaagwesteinde),  Kollumerzwaag, Veenklooster, Buitenpost. Dan nog even het laatste stukje naar Visvliet.

Hier werd zoals gebruikelijk een extra rondje weggegeven. Al met al een geweldige tocht, we zijn op plaatsjes geweest, waar we nog nooit van hadden gehoord. Geweldig, een pluim voor de organisatie, want het moet toch elk jaar maar weer geregeld worden.

Nadat een grote hoeveelheid motoren naar huis waren gebracht, konden we in de tent aan de heirweg tot in de kleine uurtjes even napraten, hier konden overige dorpsgenoten ook van genieten en horen hoe het was geweest.
Een groot gedeelte van de tocht is ook gefilmd, zodra dit op het internet staat, zal hier een link worden geplaatst.

Naar het fotoalbum

Een geweldige dag!

 

Geef een reactie

Please follow and like us: