Stolpersteine of Struikelstenen

Als alles goed verloopt komt de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (geb. Berlijn 1947)
Op 7 augustus a.s. Om 19:00 uur vier stolpersteine leggen in Visvliet.

Demnig heeft dit bedacht als herinnering aan de mensen die in de tweede wereldoorlog vermoord zijn. Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is, niet meer gezien of gezegd wordt. In 1995 werd de eerste struikelsteen gelegd in Keulen. Inmiddels heeft Demnig eigenhandig al 60.000 stenen gelegd. (Er is een wachtlijst, je bent nu pas in 2021 aan de beurt!)

De stenen zijn kubussen van messing, die door Demnig zelf in het plaveisel van een straat worden gemetseld voor de huizen waar diegenen woonden, die vermoord werden.

Het Visvlieter Archief, Heirweg 38, 

Bij ons is dat voor Heirweg 38 voor Jette Israëls, vermoord in Sobibor 1943 en voor Salomon Israëls vermoord in Auschwitz-Brikenau 1942.
Voor Heirweg 41  komen de stenen voor Mozes Israëls en Rebecca Israëls-Cozijn, beiden omgebracht in Auschwitz 1943.

Op die 7e augustus zal er ook een plaquette onthuld worden, waarop behalve de namen van de joodse inwoners de namen staan van Hielke v/d Wal en Pieter Radema Visvlieters die de oorlog eveneens niet overleefden.

Op de nummers 38 en 41 woonden ooit twee echtparen Sander en Hanna Israëls-Gans en Levi en Grietje Israëls-Gans. Velen van hun nakomelingen hebben al laten weten te willen komen op 7 augustus. Zelfs uit Israel kregen we bericht. Ook vertegenwoordigers van families Radema en v/d Wal zullen aanwezig zijn.

De Heirweg zal dan enige tijd zijn afgesloten, zodat er ruimte is op de straat voor beide huizen, voor genodigden en dorpsgenoten. We zijn nog druk bezig met de voorbereidingen voor e.e.a. Nadere informatie kunt u t.z.t. Later vinden op de website van het archief (www.archiefvisvliet.nl) of op deze website visvliet.com. Er wordt ook nog een flyer verspreid in het dorp om u te informeren.

Dus maandag 7 augustus 2017 19:00 uur voor de huizen Heirweg 38 en 41

Namens beide stichtingen
Agda v/d Vlis.

Geef een reactie

Please follow and like us: