Windmolen Bakker staat.

Er is even over gesteggeld, toch is het dan zover de molen is geplaatst.
En dan blijft: vinden we het lelijk?, heeft het veel lawaai? De tijd zal het uitwijzen. Zo op het eerste gezicht lijkt het een kleine molen, en dat is het ook, met een masthoogte van 15 meter en een diameter van 12 meter, valt het reuze mee, zeker in vergelijking met de grote turbines elders. Ook qua geluid valt het ons tijdens de eerste draaiingen mee. Wel is het zo dat de ergernissen, om wat voor reden dan ook, snel op de loer liggen.

De Fam. Bakker heeft doorgezet, de vergunning is afgegeven. Afgelopen weken is de fundering geplaatst en vrijdag 9 juni is de molen op zijn fundament gezet. Als laatste handeling mocht Mirjam de kraanbak even in om de molen van zijn tuig te ontdoen.

Een mooi product van een echt Nederlands, sterker een Gronings stukje vakmanschap. Geleverd en geproduceerd door E.A.Z. Wind.

E.A.Z Wind. zijn vier jongens IJssebrand Ziel, Bart Claessen, Sjouke Ritsema en Aard Duivenvoorden die elkaar ontmoet hebben op de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool, waar zij studeerden.

Ze hadden techniek en watersport als gezamenlijke passies waren ze nauw betrokken bij de energietransitie. (energietransitie: is een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. Volgens dit plan moet Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa zijn)

Dat watersport komt dan weer terug in de naam E.A.Z. We hebben ons even laten informeren door Sjouke, en E.A.Z. staat voor Enschede Aan Zee. Hiermee wordt dan weer duidelijke dat niet alleen wind als passie hebben. (Een “grapje” uit hun studententijd, omdat ze liever aan zee woonden, met veel wind.)

Het bedrijf is gestart in Overschild op de boerderij van Sjouke zijn ouders. Ondertussen uitgegroeid tot een geweldig bedrijf wat al 25 personeelsleden heeft. En ze zijn nog zoekende naar personeel.

Ter afsluiting koffie met gebak.

Wij als site vinden het geweldig dat er op deze manier vindingrijk word omgegaan met energie. Misschien zouden we in Visvliet het voorbeeld van de Fam. Bakker moeten volgen en gezamenlijk met een aantal dorpgenoten ook een molen kopen. Nu is dit idee niet nieuw, ook in Schildwolde zijn ze bezig met een coöperatie die een windturbine aan wil schaffen. Toch de moeite waar om er even over na te denken.

Geef een reactie

Please follow and like us: